Ako sa obliecť

Ako sa obliecť
29. novembra 2016 maja

Ako sa obliecť

Jedným zo základných faktorov, ktoré vám umožnia si turistiku poriadne užiť, je správna voľba oblečenia. Ponúkame vám niekoľko rád a zásad, ktoré vám pomôžu zvoliť tú správnu kombináciu outdoorového oblečenia, aby ste si turistiku poriadne užili. Ak idete na hory a rozmýšľate ako sa správne obliecť, vždy si treba myslieť na to, že lepšie viac ako menej. S tým súvisí aj ďalší známy fakt a tým je, že počasie na horách sa môže veľmi rýchlo zmeniť, tým pádom je lepšie byť pripravený na viacero možností. Preto je dôležité byť nachystaný na ten najhorší variant.

Ideálne vlastnosti oblečenia sú také, aby naše telo udržalo v optimálnej klíme aj pri náročnejšom pohybe, čiže v ideálnom prípade bude priedušné, malo by odvádzať telesnú vlhkosť od tela von no zároveň zabráni chladu a vlhkosti dostať sa k telu. Funkciou oblečenia je teda zabrániť tomu, aby sa telo prehrialo alebo podchladilo, čo nám môže v krajných prípadoch zachrániť aj život.

A. Vrstvenie

Nehľadiac na obdobie, počas ktorého sa púšťame na túru, vždy musíme myslieť na jedno: vrstvenie. Ak hovoríme o vrstvách, máme na mysli tri základné:

1. vrstva – spodná

(tielko/tričko, ponožky, spodné prádlo, u žien aj športová podprsenka)

Je dôležité siahať po funkčnej bielizni/termoprádle. Keďže pri túrach vykonávame značnú fyzickú aktivitu, je funkčnosť bielizne nevyhnutná. Základnou črtou takejto bielizne je odvádzane vlhkosti (potu) od tela a tým pádom udržiavanie pokožky v suchu. Táto bielizeň vlhkosť nemá pohlcovať, ale ju odviesť a zároveň aj rýchlo uschnúť. Termoprádlo musí byť zároveň priliehavé a pružné a mať ploché švy.

Telesná vlhkosť je odvádzaná do ďalšej vrstvy (viď nižšie) alebo sa rovno odparuje. A tu je nutné venovať pozornosť tomu, čo tvorí druhú vrstvu oblečenia. Ak si totiž oblečiete navrch tkaninu, ktorá ďalej vlhkosť neodvádza, ale naopak ju v sebe udržuje (ako bavlnené oblečenie), termoprádlo stráca svoj účinok. Vhodnou tkaninou je termoprádlo z hydrofóbnych vlákien, t.j. s vysokou vodivosťou a nízkou absorpciou. Sú nimi syntetické tkaniny alebo prírodné vyrobené z Merino vlny.

Zo syntetických vlákien sú najlepšie nasledujúce: Polypropylén (vyššia odolnosť voči baktériám, lepšia vodivosť, najnižšia absorpcia, najnižšia hmotnosť), polyester (lepšia tvárová stálosť než polypropylén, tkaniny z neho sú veľmi ľahké a vzdušné, najvyššia odolnosť voči UV žiareniu) či polyamid (najvyššia pevnosť a odolnosť voči pachom, najvyššia životnosť, najpríjemnejší na dotyk v rámci syntetických vlákien, slabšia nasiakavosť a tepelná izolácia, zároveň sú však tkaniny z neho najdrahšie a najťažšie). Vo väčšine prípadov je však možné nájsť funkčné oblečenie vyrobené z kombinácií týchto vlákien.

Z prírodných materiálov je známa svojou vysokou funkčnosťou vlna Merino, teda vlna získaná z austrálskych a novozélandských oviec rodu Merino. Táto je vhodná najmä na zimu, pretože aj keď nasiakne, dokáže veľmi dobre hriať (používa vlhkosť na reguláciu teploty). Jej devízou oproti syntetickým materiálom je jej schopnosť nezapáchať (túto vlastnosť majú aj syntetické vlákna, ktoré sú ošetrované antibakteriálnou úpravou brániacou zápachu vzniknutému z rozkladajúcich sa baktérií pochádzajúcich z potu). Merino je však v kategórii nezapáchania víťazom. Tým pádom ho nie je potrebné prať tak často ako syntetické tkaniny. Takisto je odolnejšie voči žmolkovatosti, čo je práve jednou z nevýhod syntetických tkanín. Ďalšou výhodou merino vlny je jej hodvábna jemnosť na pokožke na rozdiel od syntetických tkanín.

horali-horalky-5

2. vrstva – termoizolačná

Ako už z názvu vyplýva, hlavnou funkciou tejto vrstvy je izolácia tepla vytvoreného telom, ďalšie odvádzanie telesnej vlhkosti a zároveň neprepustenie studeného vzduchu/vlhkosti k telu. Zároveň by však táto vrstva mala byť ľahká a rovnako ako prvá vrstva aj rýchloschnúca.

Zo známych materiálov sa pre túto vrstvu odporúča syntetické polyesterové vlákno fleece, ktoré je husto tkané a zároveň priedušné. Podľa zloženia môže táto vrstva slúžiť aj ako vrchná, ak obsahuje membrány odolné voči vetru alebo dažďu.

horali-horalky-6

3. vrstva – ochranná

Táto vrstva má za úlohu chrániť pred prejavmi počasia ako je dážď, sneh či vietor. Zároveň však musí stále odvádzať telesnú vlhkosť zo spodných vrstiev ďalej von a byť aj oderuvzdorná. Aj v teplejších dňoch odporúčame zbaliť si so sebou ľahšiu variantu tejto vrstvy (tenkú vodeodolnú/vetruodolnú vetrovku)

Pri požiadavke na nepremokavosť a vysokú ochranu proti vetru a súčasne priedušnosť sa však stretávame s problémom, keďže tieto vlastnosti sú protichodné. Preto sú kvalitné príklady tejto vrstvy drahé a patria do nej oblečenie typu hardshell. Takéto a iné podobné funkčné tkaniny sú založené na princípe membrány, ktorá povolí prepúšťanie molekúl vodnej pary smerom von a pritom neprepustí molekulu vody naspäť. Molekula vodnej pary je totiž menšia než kvapka dažďu a práve na tomto fakte bola táto membrána navrhnutá. No stále platí, že keď túto vrstvu využívame počas náročného pohybu, dokáže taktiež premoknúť. Ďalšia ochranná vrstva typu softshell, ktorá čiastočne chráni proti vetru a vlhku, no je zároveň priedušná.
Osobitnou kategóriou je taktiež zateplená bunda, ktorá nás dobre ochráni v náročných podmienkach a pri vykonávaní menej intenzívneho pohybu (keďže pri intenzívnom by došlo k spoteniu a nasiaknutiu).

Stále však treba pamätať na to, že práve využitím spodných dvoch vrstiev si zabezpečíme termoizoláciu, ktoru nam iba tretia vrstva samostatne neposkytne.
Do tretej vrstvy zaraďujeme aj nohavice, pre ktoré platia rovnaké pravidlá ako pre bundy. Rovnako rozlišujeme medzi vodeodolnými, vetruvzdornými ši softshellovými nohavicami. Pre zachovanie komfortu odporúčame nohavice umožňujúce voľný krok. Pri tejto tretej vrstve by nohavice mali byť vystužené v kolenách a na zadku a so zvýšeným pásom. Zároveň by mali v spodnej časti obsahovať patent na zúženie. Pritom majú mať vhodnú dĺžku, aby zakryli topánky.

hybridne-prechodne-bundy-mikiny-cmp-10

Ponožky

Na turistiku a do trekových topánok je nutné vybrať aj správny typ ponožky. Taktiež by mali byť funkčné a mať správnu hrúbku. V príliš hrubej ponožke (napr. hrubej lyžiarskej) sa môže dosť potiť noha, stále je však vhodná ponožka s hrubším profilom najmä v častiach kde môže dôjsť k oderom nohy. Tu platia rovnaké pravidlá ako pri výbere termoprádla, keďže ponožky sú taktiež jeho súčasťou. Čiže sú najvhodnejšie ponožky zložené zo syntetických tkanín (zmes polypropylénu/polyesteru/polyamidu alebo vlnené (Merino vlna). Je potrebné vyhýbať sa bavlne. Zároveň je možné zvoliť si aj špeciálne antibakteriálne ponožky.

Môžeme si tak vybrať zo širokej škály ponožiek, ktoré primárne rozdelíme na letné, zimné alebo celoročné. Rovnako treba dbať na to, do akého typu topánky si ich vyberáme. Do vysokej trekingovej topánky si prirodzene zvolíme vyšší typ ponožky. Ďalšími kritériami pri výbere ponožiek je, aby dobre odvádzali pot, čiže by mohla obsahovať bočné odparovacie kanáliky, v holennej časti by mali mať rebrovanú konštrukciu, prstová časť by mala byť uzavretá plochým švom, v spodnej časti by mala byť vystužená atď. Samozrejme, nie je ľahké nájsť dokonalé ponožky so všetkými odporučeniami, preto je znova nutné pozerať na účel, na aký ponožku budeme využívať.

cmp-turisticke-topanky-2

0 Comments

Leave a reply