Preskočiť na obsah
Domovská stránka » News » Správny výber turistickej obuvi

Správny výber turistickej obuvi

Správny výber turistickej obuvi

Základom je zamyslieť sa nad tým kde chcete v turistickej obuvi najčastejšie chodiť. Je veľký rozdiel či obľubujete vysokohorskú turistiku po exponovaných terénoch alebo vychádzky do lesa. Dôležité je zodpovedať si otázku či budete chodievať aj s ťažkým batohom. Turistické topánky sa rozdeľujú do viacerých kategórií.

Hiking – využívajú sa na ľahšiu turistiku prevažne v lesnatom teréne po upravených chodníkoch. Túto obuv je možné používať aj na bežné nosenie či už v lete alebo v zime.

a

Approach – topánky určené na ferraty, prípadne na menej náročné lezenie, alebo prístup ku skale. Vyznačujú sa veľmi pevnou podrážkou a pevnou špičkou, ktorá sa označuje ako Climbing zone. Šnurovanie topánky je potiahnuté viac k špičke, čo zabezpečuje lepšie sťahovanie a cit v obuvi.

Garmont Dragontail MNT GTX-800x800

Backpacking – najtvrdšia kategória topánok. Uplatnenie má u ľudí, ktorý chodia na viac denné túry s ťažkým batohom po skalnatom teréne. Oproti ostatným druhom topánok bývajú spravidla vyššie. Tento druh topánok sa neodporúčame na každodenné nosenie do mesta.

2

Mountaineering – expedičný druh topánok určených na vysokohorskú turistiku. Funkciou sú podobné kategórií approach, ale sú vyššie, aby lepšie zabezpečovali fixáciu členka. Keďže ide o veľmi technickú topánku väčšinou väčšiu časť materiálu tvorí textil, ktorý je extrémne oderu odolný a ľahší ako koža.

6000000673-salewa-ms-raven-2-gtx-topanky-modre-800x800

Ak ste si zvolili kategóriu topánok o aké máte záujem, ďalším veľmi dôležitým krokom je vybrať si správny strih a veľkosť topánok.
Pripájame krátky postup pri výbere správnej veľkosti a strihu topánok:

  • topánky skúšajte na ponožky, ktoré budete nosiť na turistiku
  • Vždy ich skúšajte obe a poriadne si ich zašnurujte
  • Poprechádzajte sa v nich najprv po rovine, nesmú sa Vám vyzúvať, ani Vás nesmú tlačiť
  • Využite šikmú rovinu – keď pôjdete smerom hore nesmie sa Vám topánka vyzúvať a keď pôjdete smerom dole nesmú sa Vám prsty dotýkať v prednej časti topánky.

Starostlivosť o topánky

Keď si vyberiete svoje vysnívané turistické topánky, je potrebné sa o ne náležite starať, aby boli s Vami po dlhé roky.

Umývanie

Základným ošetrením je pravidelné umývanie. Nikdy nenechávajte svoje topánky dlhodobo zablatené alebo znečistené posypovou soľou. Umyť ich môžete klasicky pod tečúcou vodou pomocou handričky alebo hubky.

Impregnácia

Ak máte topánky s Gore-Texovou membránou používajte len prostriedky určené na tento druh topánky. V opačnom prípade sa Vám môžu membrána upchať, čo spôsobí zníženie priedušnosti obuvi. Impregnáciou predlžujete životnosť membrány, keďže znižujete tlak vody, ktorá na ňu pôsobí. Pri kožených topánkach je obzvlášť dôležitá pravidelná impregnácia, aby nedošlo k vysušeniu kože a tým k jej popraskaniu.

Druhy impregnácie:

Impregnácia vo forme spreja – výhodou je ľahšie nanášanie na obuv. Nevýhodou je nižšia životnosť impregnácie na topánke. Je vhodný na všetky typy obuvi
Impregnácia na vodnej báze – výhodou je dlhšia životnosť impregnácie na obuvi oproti sprejovej forme. Balenia sa rozlišujú podľa materiálu z akého je obuv vyrobená.
Impregnácia voskom – využíva sa na celokožené nubukové topánky. Jeho výhodou je, že okrem samotnej impregnácie kože ju aj vyživí, čím predĺžite životnosť Vašej turistickej obuvi.

1 názor na “Správny výber turistickej obuvi”

  1. Pingback: VÝHODY LETNÝCH TURISTICKÝCH NOHAVÍC - Galfy

Pridaj komentár