Preskočiť na obsah
Domovská stránka » News » Poistenie do hôr? Načo, veď si dávam pozor…

Poistenie do hôr? Načo, veď si dávam pozor…

Načo kŕmiť poisťovne, mne sa aj tak nič nestane, dávam si predsa pozor. Nuž, kto zažil aké vedia byť hory nevyspytateľné vie, že to zďaleka nie je len v našich rukách. S nadmorskou výškou sa akosi mení pomer vecí, ktoré máme pod kontrolou (veď aj preto do hôr chodíme). Viete, koľko stojí taký zásah Horskej záchrannej služby? Každopádne poistenie, ktoré pred túrou uzavriete, tvorí zlomok týchto nákladov. Čo poistenie do hôr obnáša a prečo sa bez neho na hory nechodí?

Zákony treba dodržiavať

Ten o poistení horskej služby nie je výnimkou. Od 1.7.2006 platí zákon, ktorý hovorí o povinnosti uhradiť horskej službe náklady za záchrannú akciuMnohí o zákone vedia, ale turistika je možná aj bez poistenia, tak na čo sa tým trápiť. Hlavu si začnú lámať až vtedy, keď sa im v horách niečo stane a potrebujú pomoc. Výjazd horskej služby nie je lacná záležitosť a bežné zdravotné poistenie zásah horskej služby nekryje. V prípade, že poistenie do hôr nemáte, vám prípadný úraz do vrecka načrie poriadne hlboko. Záchranná akcia, ktorá sa navyše nezaobíde bez pomoci vrtuľníka, je finančne ešte náročnejšia. Dobre to zvážte. Cena poistenia je neporovnateľne nižšia.

poistenie do hor

Nestihli ste poistenie do hôr uzavrieť včas?

Je 21. storočie, poistenie do hôr teda ľahko uzavriete aj online. Nikam nemusíte chodiť. Formulár je prehľadný, aj v mobile ho rýchlo vypíšete.

Na horské poistenie ste si spomenuli o 5 minút 12? Nevadí. Poistenie cez SMS uzavriete všade, kde chytíte signál. Na mnohých vysokohorských chatách je tabuľa, ktorá vám túto povinnosť pripomenie. Obsahuje aj informácie, ktoré vám prezradia, ako sa k poisteniu cez sms dostanete. Neviete si s tým dať rady? Opýtajte sa chatára. Rád pomôže.

Poistenie na hory je určené všetkým. Od rekreačných turistov, cez milovníkov adrenalínových športov, až po profesionálnych horolezcov, ktorí majú viac ako 18 rokov. Okrem detí, tie špeciálne poistenie do hôr nepotrebujú.

Na ktoré turistické oblasti sa poistenie vzťahuje?

Poistenie horskej služby platí vo všetkých horských oblastiach na Slovensku, jaskyniach a priepastiach, kde má horská služba svoju činnosť.

  • Malá a Veľká Fatra
  • Belianske Tatry
  • Nízke Tatry
  • Vysoké Tatry
  • Západné Tatry
  • Pieniny
  • Stredné Beskydy
  • Slovenský raj

zachranari4

Ako si vybrať poistenie záchrannej služby?

Poistenie si vyberajte podľa rozsahu krytia. Viac možností ponúka aj poistenie online. Základné krytie si vyberte, ak ste rekreačný turista a do hôr ste sa vybrali na prechádzku, pešiu turistiku, či na bicykel. Rozšírené (rizikové) krytie je pre tých, ktorí sa v horách venujú rizikovým športom. Nadštandardné krytie poisťovne bežne neponúkajú. S turistikou priamo nesúvisí. Kryje aj storno služby a ochranu domácnosti, keď ste na dovolenke.

Poistenie pre tých náročnejších

Patríte medzi aktívnych turistov, ktorí radi spoznávajú aj krásy hôr v zahraničí? Staňte sa členom klubu Alpenverein a využite výhodné poistenie, ktoré v rámci členstva dostanete. Poistenie Alpenwerien Weltweit Servicecelosvetovú platnosť a v prípade záchranných akcií pri úrazoch, ktoré nastali počas trávenia voľného času, poskytuje poistnú ochranu všetkým svojim členom.

K výhodnejšiemu poisteniu sa dostanete, aj keď sa stanete členom Slovenského horolezeckého spolku JAMES. Vstúpte medzi jamesákov a využite všetky výhody, ktoré JAMES ponúka. Poistenie je len jednou z nich.

Kedy budete radi, že poistenie máte?

Buďte pripravení. Poistenie vám pomôže, keď sa vám podarí v horách zablúdiť. Aj ten najdokonalejší vnútorný navigačný systém občas sklame. Uviazli ste v zlom teréne? Máte úraz alebo iné zranenie? Ste vyčerpaní a unavení natoľko, že už nie ste schopní urobiť ani jediný krok? Nemôžete sa dostať z hôr kvôli lavíne, zosuvu pôdy a skalám? Stále ste presvedčení, že ho nepotrebujete?

V lete je najčastejším dôvodom zásahu úraz alebo drobné zranenie a zablúdenie. O tragických prípadoch s následkom smrti, ktoré tiež patria medzi poistné riziká, čítame v novinách najčastejšie, ale v rebríčkoch úrazov, našťastie, prvé priečky neobsadzujú.

S čím vám poistenie v horách pomôže?

Rozsah poistného krytia nie je vo všetkých poisťovniach rovnaký, ale odchýlky nie sú veľké. Dobré poistenie na hory zahŕňa:

  • záchrannú činnosť horskej služby
  • poskytnutie prvej pomoci zranenému
  • prepravu zraneného k najbližšiemu dopravnému prostriedku zdravotníckeho zariadenia alebo až do zdravotníckeho zariadenia

Viete, čo všetko také poistenie zahŕňa?

Predtým, ako sa niektorej z poisťovní upíšete si prečítajte všeobecné zmluvné podmienky. Nájdete v nich rozpísaný aj zoznam športov a činností, ktoré poistenie, ktoré sa chystáte uzavrieť zahŕňa. Tip poistenia a správne zvolený druh aktivity, na ktorú sa chystáte je pri riešení poistnej udalosti rozhodujúci. Na výbere si dajte záležať. Nepodceňujte to.

Mohlo by sa totiž stať, že poisťovňa bude brať do úvahy aj to, či ste sa ako turista nenachádzali sám v teréne, kde je vstup povolený len s horským vodcom. V takom prípade by mohla celú udalosť zamietnuť.

zachranari1

Kedy poistenie horskej služby naozaj nepotrebujete?

Došlo k zraneniu na miestach, ktoré pod ochranu horskej služby nepatria? Vytočte číslo 112. Zásah v tomto prípade zabezpečujú bežné záchranné zložky a za ich zásah neplatíte.

Ako postupovať v prípade núdze?

Vytočte číslo Horskej záchrannej služby 18 300 alebo záchranku na čísle 112. Podajte výstižnú informáciu o situácii, v ktorej ste sa ocitli a postupujte podľa pokynov, ktoré vám na druhej strane linky poskytnú.

Poistenie na hory máte. Na čo sa ešte zamerať?

Poistenie vás pred zranením neochráni. Predtým, ako sa do hôr vyberiete, si zistite počasie a aspoň základné informácie o oblasti, ktorú chcete navštíviť a náročnosti terénu. Počasie sa na horách rýchlo mení. Keď sa rapídne zhorší, radšej sa z túry vráťte.

Nezabudnite na kvalitné outdoorové oblečenie. Zbytočne neriskujte a sledujte výstražné informácie, ktoré sa na vami vybranú trasu vzťahujú. Zvážte, či trasu, ktorú ste si vybrali zvládnete. Turistické palice a ďalšia vhodná turistická výstroj sa v horách môže hodiť. Nabitý mobilný telefón majte pre istotu stále po ruke. Vie niekto, kam idete? Cieľ a trasu túry niekomu zverte. Pre každý prípad. Aby vedeli, kde vás hľadať. Zvlášť myslite na to, že ročné obdobia platia pre hory len čiastočne – snehové polia na chodníkoch, či ochladenie aj o 20°C v priebehu krátkej chvíle nie sú ničím výnimočným ani v auguste.

Tak horám zdar a veľa šťastných návratov.

Foto zdroj: Facebook HZS, internet

 

Pridaj komentár