Preskočiť na obsah
Domovská stránka » News » Robove skialp tipy 2. časť

Robove skialp tipy 2. časť

Robo Galfy FISCHER TRAVERS CS e

Moje meno je Robo Gálfy a ako zarytý milovník hôr, vám prinášam rady a tipy, ako sa vyhnúť nepríjemnostiam, ktoré môžu potrápiť nielen začiatočníkov. V prvej časti sme rozoberali dodržiavanie rozostupov, starostlivosť o pásy ale aj ako vybrať správne palice na skialp. Tentokrát vám poradím, ako vybrať správnu čelovku, vysvetlím kedy používam vysielačky a dám tip ako nestratiť pri túre rukavice.

celovky 2

  Čelovky – zbytočnosť alebo nutná výbava?

Priznám sa, mám ich hneď niekoľko, pretože som počas rokov prišiel na to, že každá z nich má svoj účel a význam. Hlavnými kritériami pri výbere na skialp sú pre mňa výkon v lumenoch, dosvit a váha. Výdrž až taká podstatná nie je, nakoľko čelovky dnešnej generácie pri plnom nabití vydržia od 4 do 8 hodín. Poďme si to preto zhrnúť:

  • Pre nočné zjazdovkové šľapanie postačí čelovka s výkonom 200-300 lumenov,
  • no do voľného terénu na nočné lyžovanie a lezecké zostupy odporúčam čelovku s minimálnym výkonom 900-1000 lumenov.
  • Ak ste milovníci adrenalínu a chystáte sa na šialenú jazdy po tme či komplikovaný horský zostup, siahnite po čelovke s plným výkonom 1000-1500 lumenov s dosvitom do 300 metrov, môže vám to zachrániť život 🙂

Čo dnes používam ja?

  • Na každej túre mám v batohu hodenú pre istotu PETZL BINDI (tento model je ľahký, a hoci má malý dosvit je ideálna ako núdzové riešenie)
  • Zjazdovkové šľapanie a zložitejšie nočné lyžovanie sa u mňa nekoná bez PETZL SWIFT RL (je to super kompromis váhy a výkonu)
  • Pri zlom počasí a zložitých lezeckých či skialpových zostupoch, kde je náročná orientácia, u mňa nesmie chýbať LED LENSER H14R

Veľké POZOR! Čelovky musia byť pre každou túrou dobité na MAX!

vysielacky 2Keď som začínal liezť, používal som 40 m lano. Pri tejto vzdialenosti sme sa s partnermi počuli aj „za roh“. A v prípade, že nie, dorozumievali sme sa krikom :).

Dnes pri dlhších lanách – napr. 60 m, je to s dorozumievaním o niečo ťažšie. Z „ručania“ v stene som preto prešiel na úplne malé vysielačky (Motorola TLKR T42), najmä v lete. Pokiaľ ide o viacdňové výstupy volím vysielačky Motorola Talkabout T82 Extreme. Je to mašinka stavaná špeci pre outdoorové športy a má dlhšiu výdrž.

Počas zimných skialpov a lezení uprednostňujem model, ktorý mám uložený v batohu a vonku mám vytiahnutý kábel a externú časť na komunikáciu. Už dlhé roky nedám dopustiť na spoľahlivú vysielačku BC Link 2.0.

Vysielačky oceníte najmä vo väčšej skupine, v zime a v zlom počasí. Vtedy je komunikácia skrz ne priam luxus :).

Ako nestratiť rukavice snurky

Za posledné roky som si naozaj obľúbil „šnúrky“ na rukavice. V zahraničí ich poznajú pod názvom „Handcuff“ ( v preklade puto“. Ide o lanko, alebo tenkú plochú smyčku, ktorá spája vašu rukavicu s gumeným okom, ktoré máte na zápästí.

Rukavice vďaka nim môžete dať dolu z dlane aj v silnom vetre a nemusíte mať strach, že vám ich vietor odfúkne.

Všetci milovníci fotografie ich určite ocenia rovnako ako ja :).

Nájdete ich aj u nás v obchode, napr. od značky HESTRA.

Pridaj komentár