Preskočiť na obsah
Domovská stránka » News » Aký zážitok ponúka horský vodca?

Aký zážitok ponúka horský vodca?

robo galfy horsky vodca

Načo mi je horský vodca?

Horský vodca je veľmi špecifická práca, pre niekoho až poslanie alebo životný štýl. Prirovnať by sa dala k práci osobného fitness trénera, či mentálneho kouča, akurát v trochu vyššej nadmorskej výške ? Je to sprievodca pri činnosti, ktorú by sme (možno) zvládli aj sami, ale s ním je to proste iný level.

Zážitok a výsledný pocit je intenzívnejší, hlbší, nehovoriac o tom, že aj oveľa bezpečnejší.

V tomto článku sa pozrieme bližšie na vodcovské povolanie a na to, čo všetko si s horským vodcom „kupujem“.

Čo všetko si „kupujem“ s horským vodcom?

Nemalo by to byť tak, že si vodcu beriem, lebo musím, keďže inak sa na kopec nedostanem, ale preto, že chcem a vidím jeho význam.

Argument, že to nie je lacná záležitosť určite zaznieva často, ale možno po prečítaní článku pozmeníte názor. A po túre, s endorfínmi v krvi a veľkým úsmevom na tvári z nezabudnuteľného zážitku to budete možno práve vy, kto budete plánovať hneď ďalší výlet s vodcom.

Pre úplnosť, horským vodcom sa môže nazývať len ten, kto absolvoval kurz medzinárodnej asociácie UIAGM. Znamená to, že získal najvyššie možné horské vzdelanie. To obnáša prejsť náročnými prijímačkami, samotným vzdelávaním, praxou a skúškami a následne pravidelným preškoľovaním. V číslach to vychádza na približne 4-5 rokov vzdelávania hlavne formou výjazdov a praxe priamo v teréne a náklady sa vyšplhajú orientačne na 10 – 15 000€.

Výber a naplánovanie túry

Cieľ túry si môžeme samozrejme vybrať sami, ale vždy prebehne konzultácia s vodcom, ktorý poradí, či je to vhodná trasa s ohľadom na podmienky, počasie ale tiež kondičku a skúsenosti klienta. Môže odporučiť menej známu trasu, ktorá ponúka rovnaký zážitok a zároveň aj nové, nepoznané miesta či menšiu „premávku“. Prispôsobí výber tak, aby bola čo najväčšia pravdepodobnosť, že klient bude na konci dňa spokojne odchádzať domov.

horsky vodca v tatrach

Výstroj, oblečenie, vybavenie

Horský vodca vie byť v tejto tematike veľmi nápomocný a odporučiť správne vybavenie na naplánovanú túru (samozrejme, ak má klient záujem :))

Vie dobre odhadnúť dĺžku a podmienky na výstupe. Trasu presne pozná, vie, či sa na nejakých miestach napríklad ešte nachádza sneh,  či sú na ťažších úsekoch k dispozícii reťaze či laná a podobne. Sleduje predpoveď počasia a zo skúseností vie, čo je nevyhnutné mať v batohu a bez čoho sa zaobídete.

Mať dobre zbalený batoh je naozaj umenie. Nájsť ten zlatý stred je cieľ, keď netreba mať ani málo, aby niečo dôležité nechýbalo, ani veľa, aby ste zbytočne kvôli ťažkému batohu túru nepretrpeli.

Počasie a podmienky

Vo všetkých pohoriach, ako aj v Tatrách platí, že počasie je zásadný faktor na zváženie.

Vodca sleduje počasie nielen deň vopred, ale dlhodobo a má prehľad o aktuálnych podmienkach. Samozrejme nevie zaručiť predpoveď na 100%, ako to nevie ani žiadny meteorológ. Jeho hlavná úloha spočíva v tom, že robí skúsené a maximálne bezpečné rozhodnutia počas túry. A to býva často kľúčové – vedieť posúdiť, kedy je čas sa otočiť, pretože hlavne v Tatrách sa počasie mení extrémne rýchlo. Búrka alebo ochladenie v náročnom teréne môže mať horšie následky ako len premoknutie do nitky. Terén sa stáva okamžite klzký a v strmých pasážach až neschodný, hrozí pošmyknutie, postup sa výrazne spomalí, nehovoriac o možnosti zásahu bleskom. Pri prudkom poklese teploty dochádza bez potrebného oblečenia veľmi rýchlo k podchladeniu. A tu sa dostávame k ďalšiemu zásadnému bodu, a tým je bezpečnosť.

Bezpečnosť

Vodcovi sa môžem, nadnesene povedané, „odovzdať do rúk“. Samozrejme, spoliehať sa stále musím na vlastné sily, ale váhu správneho rozhodovania preberá na seba horský vodca. Hoci sa to tak nezdá, je to značné psychické bremeno, bez ktorého sa kráča určite ľahšie. Vodca si ma uviaže na lano, určuje smer, volí správnu trasu a ja si môžem o to viac užívať výhľady, sústrediť sa na svoje telo, konverzovať s priateľmi. Môžem sa spoľahnúť, že sa o mňa postará aj v prípade zhoršenia počasia, či nájde cestu v hmle. Je presne vyškolený a trénovaný na to, aby si dokázal poradiť v každej situácii. Predvída, ale zároveň sa vie správne zachovať, aj keď túra nejde podľa plánu a niečo sa pokazí.

horsky vodca 1

Psychická podpora

Horský vodca vie väčšinou dobre odhadnúť, kedy človek na to má, len sa napríklad bojí neistého kroku alebo nedôveruje svojmu telu. Vtedy často stačí malé ubezpečenie a podpora, vďaka ktorej sa človek prekoná a posunie svoje hranice o kúsok ďalej. Alebo naopak, keď je klient až príliš odvážny alebo na seba tlačí, vie ho upozorniť, poradiť.

Informácie a miestopis

Dobrý horský vodca má v malíčku okolité štíty a klienta „zorientuje“. Ovládať tatranský miestopis nie je úplne jednoduché, keďže kopce vyzerajú stále inak podľa toho, z ktorej strany sa na nich dívame. Často vie pridať aj rôzne zaujímavé info z histórie či pikošku. Každopádne je iný zážitok prechádzať terénom bez mena a „len“ si užívať výhľad a iné je si uvedomiť, aké kopce mám okolo seba, zistiť, či sú pre mňa dostupné a prípadne aj naplánovať najbližší výlet.

Komplexný zážitok

Toto všetko tvorí spoločne balíček, vďaka ktorému viete zažiť hory úplne inak. Dozviete sa veľa nielen o Tatrách či iných kopcoch, ale aj o sebe. Posuniete svoje hranice, objavíte, čo všetko zvládnete, kde ste sa podceňovali či preceňovali. Otvoria sa vám nové možnosti a možno aj priateľstvá, pretože nie je výnimkou, že spokojní klienti si s vodcom hneď naplánujú ďalší výlet a spojenie na lane pretrvá aj roky.

Možno naberiete odvahu vyskúšať aj zimné výstupy, skialpinizmus či lezenie ľadopádov. Čo všetko vám vie ponúknuť horský vodca v zime, o tom niekedy nabudúce.

Aktuálnu ponuku zážitkov nájdete aj na našej stránke ZAŽI HORY S NAMI.

Pridaj komentár