Preskočiť na obsah
Domovská stránka » News » Dana Arvay z Outdoormamas testuje skialpový outfit SALEWA

Dana Arvay z Outdoormamas testuje skialpový outfit SALEWA

Skialpovačka vo Vysokých Tatrách vie byť skutočný zážitok. Slnko, sneh, dobré podmienky a dobrá výbava ti takýto zážitok môže priblížiť alebo ešte viac spríjemniť. Na takúto jarnú krásnu skialpovačku do sediel v okolí Téryho a Zbojníckej chaty som preto stavila na istotu, čo sa týka výbavy. Vzala som si jemne zimné nohavice Salewa Sesvenna a zimnú bundu od firmy Salewa model Antelao Beltovo, lebo hlásili naozaj hlbokú kosu pod nulou.

IMG_20220313_083718
Nakoniec bolo teplo ako v peci, veď jar … ☝️?. Vtedy mi padli vhod tie gate, ktoré sú mierne zateplené, ale priedušné, čím úplne v pohode kopírujú okolitú teplotu a moju aktivitu, čiže mi v nich nebolo ani teplo, ani zima. Lebo hoci jar mi ťukala na čelo, v tieni a neskôr poobede bola zrazu kosa ako v nemenovanom filme. Môžem povedať, že sadnú perfektne, sú dosť pohodlné, elastické, vôbec nebránia pohybu, neodstávajú. Vetrajú keď majú a zároveň ochraňujú pred náhlym vetrom, ktorý je aj na jar ešte riadne studený. Mne sa páči riešenie kolien, ktoré sú aj navyše vystlané jemným flísom, čo drží kolienka v pohodlnom teple. Zároveň oceňujem riešenie pásu, ktorý je veľmi pohodlný, elastický a netlačí. Dokonca sú vode odolné, čo každý ocení, a určite sú nositeľné v horách do neskorej jari. Spodná silikónová gumička na lyžiarky perfektne drží, čo som si vyskúšala brodením sa prašanom po stehná. Kto mal lyžiarky plné snehu, vie, čo je peklo 😀

Screenshot 2022-04-06 at 10.05.56

Screenshot 2022-04-06 at 10.06.04Tento krát som si vzala so sebou skialpinistický batoh Salewa Randonnée 32, čím podstúpil ostrú skúšku, napchatý ľadovcovými mačkami, termoskou, oblečením na dva dni, jedlom, k tomu pásy, okuliare, cepín zvonka, a musím povedať, že ma naplnil spokojnosťou. 

IMG_20220313_083718Screenshot 2022-04-06 at 10.10.37

Na prvý test a hneď dvojdenný skialp s prespaním vo Vysokých Tatrách sa tam zmestilo všetko potrebné, ale hlavne – dalo sa to vybrať! Poznáte to, keď máte síce batoh zbalený úhľadne ako obraz od Picassa, ale boh chráň niečo vybrať! V tomto prípade systém dvoch samostatných komôr pre veci – čiže predná komora na vybavenie (haršajzne, sonda, lopata, ja som dávala tam aj zimné rukavice a pásy), a hlavná komora na všetko ostatné – perfektne a prakticky otvárateľné zipsy až dolu, nič nevypadne, nemusíš všetko vždy vyberať a pchať zase dnu. Ak mávate dilemu ako ja, že kam si dať okuliare (obyčajné aj lyžiarske), aby sa nepoškodili, tak tu je samostatne zvonka otvárateľné ďalšie oddelenie na okuliare (aj s integrovaným flísom proti poškodeniu – wau aký nápad! ). A bočný extra zips, ktorý je pôvodne na pásy, ale pri tak napchatom batohu sa tam nezmestili, sa premenil na raj na sladkosti a teleskopickú palicu na selfíčka ?? musí byť 😀

Screenshot 2022-04-06 at 10.13.38Screenshot 2022-04-06 at 10.13.49

Ocenila som materiál batohu – vysokopevnostný nylon Robic, ktorý je mimoriadne odolný proti prerezaniu (cepín, mačky, ale to znamená, že aj napríklad ostré kamene a nožík). Lyže sa upínajú po stranách a kým šliapeš, do týchto popruhov super prakticky zapneš kopu vecí a oblečenia – napríklad ja som tak nosila zimnú bundu Antelao Beltovo TWR W počas šliapania. Upínacie nuansy na prilbu a cepín považujem za samozrejmosť, ale oceňujem ľahkosť manipulácie a stabilnú fixáciu.

gsdg

IMG_20220313_095820

 

Veľmi dobre je vyriešené odvetranie chrbta ? . Na tom si firma Salewa dala extra záležať. Lebo, keď šliapeš, tak sa fest potíš, navyše v zime, a o to viac je človek vystavený mokrému studenému chrbtu batoha, a zároveň vo veľkej zime vie potom všetko mokré mrznúť. Rebrovaný nosný systém Dry Back Contact s minimálnym dotykom na telo, ktorý ale zároveň perfektne sadne na chrbte a netlačí, neodstáva, je naozaj prepracovaný. Na zimnú turistiku a skialp zatiaľ môžem odporučiť a teším sa na ďalšie nosenie.

Batohom, ktoré vám sedia, a horám zdar! 😉 😀

Dana Arvay

 

Dačo o mne:

Celoživotná športovkyňa, od detstva, a neopustilo ma to ani v dospelosti a ani s príchodom detí. Naopak s deckami som objavila netušené a nekonečné možnosti, ktoré každým rokom viac a viac odhaľujem, a limity, ktoré posúvam. Som MTB cyklistka, a hoci som sa zúčastnila viacerých európskych MTB maratónov, voľné cross country jazdenie po horách je pre mňa to najkrajšie. Rada leziem na skalách a skákať do lana do previsu bola najväčšia haluz, akú som kedy urobila. Milujem turistiku, horskú, vysokohorskú i zimnú, vietor vo vlasoch a slobodu. A preto aj láska ku skitouringu bola asi jasná. Som zakladateľka celoslovenskej komunity Outdoormamas. A rada o tom všetkom píšem.

Screenshot 2022-04-06 at 10.17.55



Pridaj komentár