Preskočiť na obsah
Domovská stránka » News » Robove skialp tipy 1. časť

Robove skialp tipy 1. časť

robo 1Moje meno je Robo Gálfy a som naozaj zarytý milovník hôr (nielen tých našich :). Rozhodol som sa vám preto priniesť pár rád a tipov, ako sa vyhnúť pri túrach nepríjemnostiam a ušetriť si tak kopec nervov a problémov. V prvom článku sa pozrieme na dodržiavanie rozostupov, starostlivosť o pásy ale aj na to, ako vybrať správne palice na skialp. Tak poďme na to!

 Prečo by ste mali dodržiavať rozostupy?

Správne dodržiavanie rozostupov pri výstupe do horského terénu je veľmi dôležité z hľadiska bezpečnosti. Rozostupmi menej zaťažujeme snehové plochy a znižujeme riziko spúšťania lavín. Od lavínovej 3-ky sú nevyhnutnosť, a v ľadovcovom teréne nimi zabránime strhnutiu našich kolegov do trhliny.  Odporúčam dodržiavať teóriu z Álp, ktorá hovorí, že by sme mali dodržiavať minimálne 5-násobnú dĺžku našich lyží. Rozostupy majú aj malý benefit navyše, a to vtedy, keď tráviaca sústava začne produkovať veci, ktoré partner dýchajúci tesne za vami veľmi neocení 😀

Voli_Chrbat00082

Ako sa správne starať o svoje pásy?

Správne ošetrovanie pásov je rovnako dôležité ako starostlivosť o lyže, lyžiarky a lavínový prístroj. Ak sa pásy neošetrujú pravidelne, môžu nám spôsobiť veľa problémov. Môžu lepiť na skĺznice lyží, preklzovať, alebo sa v jarných dňoch na nich môžu tvoriť „papuče“. Ja ich minimálne po 3 túrach prevoskujem, napríklad suchým voskom, alebo ich voskom prežehlím (odporúčam pozrieť postup na youtube, napr. na kanály TOKO waxacademy).

pasy vosk

Ako vybrať vhodné palice na skialp?

Vyskúšal som už mnoho palíc na skialp, a preto teraz pri ich výbere uprednostňujem tie, ktoré majú dostatočne dlhý „zobák“ na rukoväti. Tým mi uľahčia mnoho činností počas túry, ako napríklad prehadzovanie „kopýtka“ pri výstupe, čím sa znižuje potreba zohýbať sa. Pri bežkárskom štýle ukazovákom zachytávam palicu a opäť posúvam dopredu. Okrem toho by sme mali brať do úvahy aj iné faktory, ako je váha, skladateľnosť, krúžky. Ja konkrétne používam druhú generáciu modelu „DYNAFIT TOUR VARIO“.

IMG_6138e

Prečo odporúčam skialp naozaj každému?

Skialpinizmus je náročná aktivita, ktorá má ale nepopierateľný pozitívny vplyv na naše telo aj ducha. V priemere počas skialpovej túry s miernou námahou spálime až 500 kcal za hodinu, a pri priemernej srdcovej frekvencii 130 – 150 tepov za minútu väčšina amatérskych skialpinistov spaľuje viac tuku, nakoľko dýchajú ekonomicky a zároveň nespotrebujú príliš veľa energie.

Počas výstupu v strmom teréne by sme mali prijať 0,6 litra tekutín za hodinu a počas celej túry primerane piť, pretože počas skialpovej túry zapájame do činnosti až 600 svalov nášho tela, najviac svaly nôh, bokov, ramien a rúk – tomu ja hovorím riadny workout :).

A okolo 20 minút po začiatku túry sa do nášho organizmu uvoľňuje viac dopamínu a stimuluje sa rovnováha serotonínu, hormónov pozitívnej nálady. Preto je pre nás skialpinizmus nielen zábavný, ale aj prospešný!

IMG_4664 ed

V ďalšom článku vám pomôžem vybrať správnu čelovku, vysvetlím kedy používam vysielačky a dám tip ako nestratiť pri túre rukavice (to naozaj nechcete :).

Pridaj komentár