Preskočiť na obsah
Domovská stránka » News » ZAŽI HORY S NAMI 1: NAJBLIŽŠIA SKIALPOVÁ TÚRA

ZAŽI HORY S NAMI 1: NAJBLIŽŠIA SKIALPOVÁ TÚRA

ZAŽI HORY S NAMI 1: NAJBLIŽŠIA SKIALPOVÁ TÚRA

Soliskové sedlo sa nachádza vo Vysokých Tatrách medzi Furkotskou a Mlynickou dolinou. Ide o zníženinu Soliskového hrebeňa medzi Predným a Mlynickým Soliskom. Medzi nimi sa nachádza Soliskový hrb, ktorý rozdeľuje sedlo na Predné Soliskové sedlo a Zadné Soliskové sedlo. Toľko rýchla teória.

Soliskove-sedlo-2

VÝSTUP

Ako sa tam dostaneme? Možností je viacero. My sa však pozrieme na príjemnú lyžiarsku túru spojenú s nástupom cez Mlynickú dolinu. Začíname v najvyššej položenej osade na Slovensku a to na Štrbskom Plese v nadmorskej výške 1 346 m, kde sa vieme pohodlne doviezť električkou alebo zaparkovať na mnohých parkoviskách. Následne prejdeme touto horskou osadou a mierime po žltej turistickej značke smerom na vodopád Skok. Obídeme zjazdovky sprava a stúpame chodníkom hore, pričom po ľavej strane vidíme lanovku. Po niekoľkých minútach jemného stúpania vstupujeme do lesa. Nástup je vysnežený najdlhšie a to i počas slabšej zimy. Vďaka nadmorskej výške a prítomnosti lesa sa tu sneh hromadí od prvých snežení do neskorej jari a udrží sa i počas oteplení.

V lese bez problémov stúpame a čaká nás najkratší prístup pod žľab. Samotné stúpanie nám podľa tempa bude trvať najviac hodinu a pol pri veľmi miernom tempe. Keď sa ocitneme v pásme kosodreviny nezabúdame sa obzerať predovšetkým na ľavú stranu. Pár stovák metrov pred vodopádom Skok sa nám v prípade priaznivého počasia otvorí pohľad na Soliskový žľab.

soliskove-sedlo-vystup-1

Čaká nás už len samotné stúpame žľabom. V pravidelných otočkách stúpame miernejšie a následne strmšie. Priamo v žľabe sa nachádza menšie rebierko, ktoré volíme ako najbezpečnejšiu trasu pri výstupe. Ak nám to typ snehu dovolí, tak stúpame na pásoch. V prípade dobrých snehových podmienok je možné na lyžiach vystúpiť až do sedla.

Soliskove-sedlo-vystup

Musíme rátať s tým, že horná časť sedla je často vyfúkaná na podklad a zľadovatená, preto je nevyhnutné si so sebou pribaliť mačkycepín. Taktiež sú dni, keď sa vám budú pošmykovať lyže počas celého výstupu a nepomôžu ani haršajzne (skialpové mačky) a preto je vhodné väčšinu žľabu absolvovať na skialpových mačkách s cepínom v ruke.

soliskove-sedlo-vystup-3

Ak sa na to cítime a podarí sa nám vystúpiť až do Zadného Soliskového sedla, ktoré je dostatočne rozľahlé tak si vychutnáme výhľady, ktoré sa nám ponúkajú.

ZJAZD

Pripravíme sa na zjazd. Sklon svahu je v hornej časti do 40° a postupne sa zmierňuje až na príjemných 32°. Užijeme si lyžovačku a každý moment, ktorý nám žľab ponúka. Samotný žľab je bez skalných prahov a má pohodlný dojazd až na turistický chodník, ktorým sa vrátime naspäť na Štrbské Pleso.

soliskove-sedlo-zjazd

Čo ešte na výlet potrebujeme? Okrem nevyhnutných skialpových lyží, lyžiarok a palíc, bez ktorých skialpová túra nie je možná si nezabudnite pribaliť mačky a cepín. Samozrejmosťou je i lavínová výstroj, ktorú viete používať a bez ktorej sa pohyb vo vysokohorskom teréne neodporúča. V prípade napadnutia nového snehu so západným vetrom je potrebné zvážiť lyžovanie tohto žľabu z dôvodu, že je sneh ukladaný na východné orientácie a môžu sa tam vytvárať snehové dosky, vankúše alebo preveje, ako v každom tatranskom žľabe.

Túto túru určite odporúčame každému, kto už absolvoval prvé výlety na lyžiach a má základné skúsenosti so šliapaním na pásoch a s lavínovou problematikou. Žľab je zároveň dostatočne široký, a v spodnej časti mierne strmý, preto je vhodný i pre začiatočníkov na prvú tatranskú túru do žľabov.

Naše naj:

  • najvyšší a najdlhšie vysnežený nástup (zo Štrbského plesa vyrážame z nadmorskej výšky 1 346 m n. m.)
  • najbližší a najpohodlnejší prístup (nástup pod žľab trvá maximálne hodinu a pol)
  • najmiernejší sklon v tatranských žľaboch (v spodnej časti je mierny sklon 32-35°, v hornej tretine do 40°)

Za Sportcentrum Galfy 

Deny

Gálfy tím Vám v tomto seriály predstaví Tatry svojím pohľadom. Ukážeme Vám klasické túry, ktoré zvládnu i bežní smrteľníci. V zime okrem iného predstavíme aj najzaujímavejšie či najkrajšie skialpové klasiky. Neskôr si ukážeme najúžasnejšie miesta, na ktoré sa môže vybrať takmer každý. Tešíte sa?

Pridaj komentár