VYBERÁTE LYŽIARKY? FLEX INDEX 80 VS. 120?

VYBERÁTE LYŽIARKY? FLEX INDEX 80 VS. 120?
16. februára 2018 maja

VYBERÁTE LYŽIARKY? FLEX INDEX 80 VS. 120?

Sezóna je v plnom prúde, po očku sledujete výpredaje a zvažujete, či nastal čas vymeniť staré lyžiarky za nové? Na čo dbať pri výbere? Okrem toho, aby Vám lyžiarky sadli v dĺžke, šírke a výške chodila je potrebné zvážiť základné parametre: kde lyžujete, ako často lyžujete a mnoho ďalších detailov. Jednou z podstatných informácií je tvrdosť lyžiarky, teda flex index, ktorý udáva každý výrobca lyžiarok.

DM_131216_CMP_9415

ZÁKLADNÉ PARAMETRE

Ako zistíme tvrdosť lyžiarky? A aký flex index je ten správny? A čo presne to je? Odborne je to údaj, ktorý vyjadruje aká sila je potrebná k ohnutiu komína lyžiarky o 10 stupňov na základe 30 000 opakovaní pri teplote 22°C. Je to jasné? Významu slov rozumiete, avšak ako to súvisí s výberom lyžiarky a ktorý flex index je vhodnejší? V zásade platí, že čím nižší flex index tým mäkší skelet vhodný pre začiatočníkov a čím vyššie číslo, tým vhodnejšia lyžiarka pre pokročilých a lyžiarov s ambíciami.

To však nie je celé. Je nevyhnutné zvážiť rýchlosť, techniku a štýl vášho lyžovania, vašu hmotnosť, tvrdosť a dĺžku lyží na ktorých jazdíte alebo budete jazdiť. Dôležité sú tiež podmienky v ktorých najčastejšie lyžujete, typy svahu a dokonca aj vonkajšia teplota, keďže plast v chlade tuhne. Zaujímavým dodatkom je i ohyb v kĺbe členku a s tým súvisiace možné skrátené látkové svaly a achilovka. Nemračte sa, tieto údaje sú dôležitou časťou, vzhľadom na to, že len vďaka nim viete zvoliť správnu tvrdosť lyžiarky.

HD_Cande_Dynastar_Praz

Už máte odpovede?

ROZDELENIE

60-80

Učíte sa lyžovať? V tom prípade potrebujete flex index 60 – 80, ktorý vám odpustí chyby, zároveň je lyžiarka mäkká a nohy sa v nej cítia príjemne i keď strávite na svahu väčšiu časť dňa. To isté, čo pre začiatočníkov platí i pre mierne pokročilých alebo rekreačných lyžiarov, ktorý vybehnú párkrát za sezónu na svah, strávia tam celý deň, radi zájdu do après ski baru, majú radi pohodlnosť a len pomaly si užívajú pohyb na snehu. Tu je potrebné spomenúť, že ak si ako začiatočník vyberiete veľmi tvrdú lyžiarku nebudete ju vedieť v oblúku pretlačiť. To v praxi znamená, že vás lyžiarka obmedzí a zabráni vám zlepšovať sa a budete sa na svahu trápiť.

90-110

Ste dobrý lyžiar, žena lyžiarka? Dokážete lyžovať celý deň, lyžovačku si užívate, viete rezať oblúky? Máte radi isté pohodlie? Index od 90 – 110 bude pre vás ideálny. Pevná lyžiarka, ktorá je stále dostatočne pohodlná, aby ste zvládli stráviť deň na lyžiarskom svahu a zároveň bez problémov obsedíte cestou hore v lanovke. Ste v dileme a uvažujete, či nebude vyšší flex index lepší? Sledujete sem tam zjazdové lyžovanie? Ako sa správajú lyžiari po dojazde? Dolyžujú, ani sa neusmejú do kamery a v okamihu odopínajú klipsne z lyžiarok. Máte pocit, že budú pohodlné?

120-130

Alebo vám miera nepohodlnosti neprekáža? Alebo ste vynikajúci lyžiar? Máte tvrdú zjazdovú lyžu? Silné nohy? Vynikajúcu lyžiarsku techniku? V tom prípade potrebujete flex index čo najvyšší, ideálne 120 – 130 aby ste si lyžovačku naplno užili. Ideálny flex index, ktorý vás podrží pri oblúkoch aj vo vysokej rýchlosti. Pri finálnom výbere myslíte na to, že ak ste dobrý lyžiar môžete používať tvrdé lyžiarky na mäkšie lyže, avšak pri použití mäkkých lyžiarok na tvrdých lyžiach sa veľa vynaloženej energie a sily stratí už v lyžiarke. Sila sa do lyže neprenesie a vtedy nastáva problém a vznikajú chyby počas lyžovania a nakoniec zistíte, že si lyžovačku vôbec neužijete.

NAD 130

Poznáme ešte i flex index vyšší než 130, ktorý je určený pre profesionálnych lyžiarov a pretekárov, ktorí zvládnu istú mieru nepohodlia a potrebujú absolútnu kontrolu lyží.

DETI

Pre deti sa odporúča flex index od 40 do 80 – 90. Najnižší index je určený pre deti, ktoré sa učia lyžovať a ten najvyšší pre juniorov pretekárov.

DM_141216_CMP_13955

Pri výbere lyžiarky sa netreba podceňovať, avšak ani preceňovať. Keď podceníte vaše schopnosti, veľmi si lyžovačku neužijete. Naopak, nehanbite sa priznať, že ste začiatočník, alebo vám lyžovanie veľmi nejde. Správna tvrdosť resp. mäkkosť lyžiarky vás posunie ďalej, zjednoduší vám spoluprácu s lyžami a tvorbu oblúkov. Nie vždy je ten najvyšší flex index zárukou úžasnej jazdy. Nedá sa však zovšeobecňovať a vždy musíte individuálne rozobrať vaše požiadavky a to, čo ponúkajú výrobcovia lyžiarok, aby ste si naplno vychutnali dni na lyžiarskych svahoch.

0 Comments

Leave a reply