Preskočiť na obsah
Domovská stránka » News » 3 LEGENDY Z OKOLIA ŠTRBSKÉHO PLESA ALEBO KAM VZIAŤ DETI NA VÝLET

3 LEGENDY Z OKOLIA ŠTRBSKÉHO PLESA ALEBO KAM VZIAŤ DETI NA VÝLET

3 LEGENDY Z OKOLIA ŠTRBSKÉHO PLESA ALEBO KAM VZIAŤ DETI NA VÝLET

Letné dni sa nezadržateľne blížia ku koncu. Máme pre vás 3 tipy na výlet s deťmi v okolí Štrbského plesa oživené (ne)skutočnými príbehmi z dávnej minulosti. Pretože Štrbské pleso nie je iba o plese a mať deti neznamená nemôcť opustiť svoj domov. Práve naopak. Je to o dôvod viac, prečo ísť a spoznávať nové miesta, alebo opätovne navštíviť to čo sme už videli, ale z inej perspektívy. A možno práve z výšky očí dieťaťa.

S NAJMENŠÍMI V KOČÍKU

Štrbské pleso

Asi najznámejšie a najprístupnejšie miesto, vhodné na prechádzku i s najmenšími deťúrencami v kočíku. Štrbské pleso sa nachádza vedľa rovnomennej kúpeľno-liečebnej tatranskej osady Štrbské Pleso a jeho hladina je v nadmorskej výške 1 346 m n. m. Pleso má rozlohu 19,76 ha a vďaka tomu je druhým najväčším plesom na Slovensku. Celé pleso sa do jednoducho obísť príjemným nenáročným terénom. Dĺžka je približne 2 200 m.

Zaujímavosťou je, že chodník je osvetlený, preto sa na prechádzku môžete vydať i v neskorších hodinách. S deťmi, ktoré výhľad asi nebude zaujímať môžeme pozorovať člnky na hladine a ryby v plese. Medzi najčastejšie vyskytujúce sa druhy sú pstruh potočný, pstruh dúhový či ostriež zelenkastý. Žije tu i vzácna sih maréna, ktorá má netypickú bielu farbu.

Štrbské pleso s výhľadmi na Solisko a Patriu.
Štrbské pleso s výhľadmi na Solisko a Patriu.

A viete, že v Štrbskom plese kedysi žili víly? Jedna z nich sa však zatúlala mimo jazera, chcel na ňu zaútočil orol a keď pred ním utekala, tak sa potkla a zostala zranená. Chcel jej pomôcť princ vodníkov z horného jazera a vzal ju k sebe. To však kráľovná víl považovala za únos a veľmi sa nahnevala. Princ vílu do požadovaného termínu nepustil, preto kráľovná víl prikázala trpaslíkom aby vypustili horné pleso v ktorom prebývali vodníci. To sa im podarilo, vodníci prišli o svoje kráľovstvo a dnes už na danom mieste zostal iba močiar.

S DEŤMI V NOSIČI ALEBO PO VLASTNÝCH

Jamské pleso

Od Štrbského plesa sa po červenej turistickej značke vedúcej až na Kriváň dostaneme k Jamskému plesu. Pleso je ukryté v lese medzi stromami, má nádhernú farbu a je pri ňom pokoj. Mnoho turistov smerujúcich na Kriváň ho síce míňa, ale v zhone sa pri ňom málokto zastavuje. Cesta k nemu trvá taktiež cca 1,5 hodinu, terén pravidelne mierne stúpa a klesá a je príjemný. Trasu zvládnu i menšie deti, ktoré sa radi hýbu.

Jamské pleso ukrývajúce vodníkov.
Jamské pleso ukrývajúce vodníkov.

A viete, že v Jamskom plese kedysi žil vodník, ktorý bojoval s vodníkom z Krivánskeho Zeleného plesa o svoju ženu, ktorý mu ju chcel ukradnúť? Čo myslíte ako to dopadlo? Historické pramene o výsledku nehovoria, spomínajú však, že vodníci boli v Tatrách takú nebezpeční, že sa časom navzájom vyhubili. Čo myslíte vy? Spoločne s deťmi vymyslite ako boj medzi dvomi vodníkmi spod Kriváňa dopadol.

Vodopád Skok

Ak máte deti, ktoré sa radi hýbu, tak už štvorročné (je to samozrejme individuálne) zvládnu samé trasu k vodopádu Skok. Trasa je po žltej turistickej značke a výstup trvá cca 1,5 hodiny. Čakajú na vás 4 kilometre ľahšieho ale skutočného tatranského terénu. Je plný kameňov, prechádza cez les, kosodrevinu a vystupuje pri vodopáde. Je však zaujímavý, deti sa počas preskakovania kameňov nebudú nudiť, a ak by sa nudili vyrozprávajte im príbeh o tom ako vznikol vodopád. Že to neviete? Tak čítajte ďalej.

Vodopád Skok a prameň vlasov odvážnej dievčiny.
Vodopád Skok a prameň vlasov odvážnej dievčiny.

Bola raz jedna dievčina zo Štrby, ktorej otec vážne ochorel. Nik z okolia mu nevedel pomôcť. Dievčina sa dozvedela, že v závere Mlynickej doliny sa nachádza jedinečná liečivá bylina. Vydala sa teda pod Štrbský štít, natrhala vzácne kvety a vracala sa späť. Cez obed sú však búrky časté a zastihla ju obrovská vlna. Vodník žijúci v okolí a túžiaci po neveste ju strhol k sebe pritom jej však odtrhol vlasy po ktorých odvtedy steká voda. A čo sa stalo s dievčinou. Odmietla vodníka a stala sa z nej víla, ktorá odvtedy stráži Mlynickú dolinu a pomáha ľuďom v núdzi.

Tip kde začať a ako sa tam dostať

Všetky tri trasy začínajú na Štrbskom Plese. Prvou možnosťou je zaparkovať priamo v obci a odtiaľ nasledovať značky alebo davy turistov. V prípade návštevy v predobedných a poobedných hodinách sa vám môže stať, že parkoviská najmä v horúcej letnej sezóne budú preplnené, preto odporúčame dopriať deťom zážitok naviac a vydať sa na cestu električkou od Popradu (Tatranské elektrické železnice) alebo zubačkou z obce Štrba (Ozubnicová železnica).

Na ktorých miestach ste už boli? Kde sa deťom páčilo najviac?

Pridaj komentár