BIKE & HIKE: PODBANSKÉ – KÔPROVÁ DOLINA

BIKE & HIKE: PODBANSKÉ – KÔPROVÁ DOLINA
30. augusta 2018 maja

Bike & hike: Podbanské – Kôprová dolina

Alebo prečo sa oplatí ísť naokolo na Kôprovský štít. Séria bike & hike prináša jedinečné možnosti ako čiastočne využiť bicykel pri plánovaní túr vo Vysokých Tatrách. Tentokrát krása Kôprovej doliny a možnosti, ktoré ponúka.

Bike: Podbanské – Kôprová dolina

Začíname na Podbanskom, čo je tatranská osada, ktorá administratívne patrí pod obec Pribylina na Liptove a časť pod mesto Vysoké Tatry.

Ak prídete autom, čo je maximálne pravdepodobné kvôli katastrofickým spojom do tejto časti, odporúčame zaparkovať na rozľahlom (zatiaľ stále) neplatenom parkovisku. Odtiaľ nás čaká pár metrov po ceste a už po pár metroch odbočíme doprava. Musíme prejsť cez drevený most ponad rieku Belá, ktorá vzniká spojením TichéhoKôprovského potoka. Sledujeme žltú turistickú značku a starší asfalt dobrej kvality.

Koprova-dolina-bike

V jednom mieste sa trasa rozvetvuje smerom do Tichej a do Kôprovej doliny. My sa vydáme zelenou turistickou značkou až na rázcestie Pod Grúnikom, kde sa turistická značka mení na modrú. Čaká nás 325 m prevýšenie na viac ako ôsmych kilometroch (8,6 km). Stúpanie je mierne a príjemné, trasa vedie po dosť dobrom asfalte, preto je táto trasa vhodná i pre detské cyklovozíky a pravdepodobne stretnete i rodičov s deťmi v kočíkoch.

Cyklotrasa končí pri Kmeťovom vodopáde, ktorý je najvyšší vo Vysokých Tatrách a padá takmer 80 metrov. Tu nechávame bicykle.

Kmeťov vodopád. Najvyšší vo Vysokých Tatrách.

Kmeťov vodopád. Najvyšší vo Vysokých Tatrách.

Kôprová dolina

Kôprová dolina je 12 kilometrová dolina na rozhraní Vysokých a Západných Tatier. Na západe je lemovaná Liptovskými Kopami a na východe ju stráži Kriváň a Nefcerská veža. Má mnoho bočných dolín, ktoré poskytujú útočisko a potravu rôznym druhom zvierat (medveď hnedý, rys ostrovid, vlk dravý, orol skalný, tetrov hlucháň..) a vhodné biotopy pre vzácne druhy rastlín. A skutočne tu žijú medvede. Ak by ste sa tu motali skoro ráno alebo neskoro večer, tak určite na nejakého natrafíte.

Hike 1: Temné smrečiny

Od Kmeťovho vodopádu pokračujeme po modrej turistickej značke a pomaly stúpame dolinou. Pri ústi Hlinskej doliny sa značka mení na zelenú a Pod Temnými smrečinami na červenú. Tu terén výraznejšie priostruje a stúpame. Náš cieľ Nižné Temnosmrečinské pleso je na dosah. Chodník bohužiaľ k Vyšnému Temnosmrečinskému plesu nevedie. Menej známy výhľad na Kôprovský štít, Piargov chrbát a Čubrinu na seba nenechá dlho čakať. Návrat je rovnakou cestou počas ktorého môžeme okrem chodníka sledovať i Liptovské kopy.

Kôprová dolina.

Kôprová dolina a výhľady na okolité masívy.

Stúpanie: 495 m

Klesanie: 495 m

Vzdialenosť: 10,4 km

Čas: 3:15

Hike 2: Kôprovský štít

No áno, povedzme si pravdu Kôprovský štít z Kôprovej doliny nenavštevuje asi nik. Čo je na jednej strane pochopiteľné, lebo dolina nemá koniec a ide o skutočne celodenný výlet. Keď však použijete bicykel tak od Kmeťovho vodopádu to už nie je príšerne ďaleko, už je to len ďaleko. Konkrétne 8,5 km smerom hore, avšak záver Kôprovej doliny do Ústia Hlinskej doliny je krásny.

A samotná Hlinská dolina? Necelých 5 kilometrov pravidelného stúpania do Vyšného Kôprovského sedla ponúka trochu iné výhľady a najmä pokoj prírody. Vo Vyšnom Kôprovskom sedle sa odpojíme od modrej turistickej značky a s davom turistov sledujeme červenú turistickú značku až na vrchol Kôprovského štítu. Záverečný kilometer zvládneme ľavou zadnou.

Pohľad do Hlinskej doliny z Vyšného Kôprovského sedla..

Pohľad do Hlinskej doliny z Vyšného Kôprovského sedla..

A pri návrate musíme myslieť na to, že nás čakajú bicykle a zostup ku Kmeťovmu vodopádu má len 8,5 km a zvyšok sa len spustíme na bicykli, zatiaľ čo na zastávku Popradské pleso je to takmer 10 km ?.

Pohľad na Kôprovský štít.

Pohľad na Kôprovský štít.

Stúpanie: 1 223 m

Klesanie: 1 223 m

Vzdialenosť: 17 km

Čas: 6:40

 

Čo si pribaliť?

Na cyklistiku: bicykel, cyklistická prilba, voda, zámok na bicykel

Na túru: pevná turistická obuv, nepremokavá bunda, turistické paličky, občerstvenie, voda, poistenie do hôr

A okrem toho dobrú náladu!

Poznámka: A ak si chcete vyskúšať jedinečnú možnosť bike & hike a nemáte so sebou vlastný bicykel? Nemusíte sa obávať. Vo Vysokých Tatrách si môžete požičať horský bicykel alebo dokonca elektrobicykel. Využiť môžete napr. naše požičovne na Štrbskom plese, v Hornom Smokovci, Starom Smokovci či v Tatranskej Lomnici.

0 Comments

Leave a reply