BIKE & HIKE: PODBANSKÉ – TICHÁ DOLINA

BIKE & HIKE: PODBANSKÉ – TICHÁ DOLINA
10. augusta 2018 maja

Bike & hike: Podbanské – Tichá dolina

V sérií bike & hike vám prinášame jedinečné možnosti ako čiastočne využiť bicykel pri plánovaní svojich túr vo Vysokých Tatrách. Tentokrát zájdeme na Podbanské a do malebnej Tichej doliny. Cyklotrasa je mimoriadne vhodná pre začiatočníkov i rodiny s deťmi vo vozíku.

Bike: Podbanské – Tichá dolina

Začiatok trasy je na Podbanskom. Podbanské ja malá osada pod úpätím Vysokých Tatier. Časť osady patrí k obci Pribylina, časť osady administratívne zostáva pod mestom Vysoké Tatry. Možno i tento fakt prispieva k tomu, že dostať sa verejnou dopravou na Podbanské je neľahká úloha. Ak sa však vyberiete, určite neoľutujete.

Bývalý drevený most cez rieku Belá, v súčasnosti nahradený menším mostíkom.

Bývalý drevený most cez rieku Belá, po povodniach nahradený menším mostíkom.

Ak prídete autom, odporúčame zaparkovať na rozľahlom neplatenom parkovisku. Odtiaľ nás čaká pár metrov po ceste, následne odbočíme doprava a prekročíme rieku Belá cez drevený most. Horský potok Belá vzniká na sútoku TichéhoKôprovského potoka. Sledujeme žltú turistickú značku a starší asfalt dobrej kvality. V jednom mieste sa trasa rozvetvuje smerom do Kôprovej doliny. My však zostávame verní žltej turistickej značke. Čaká nás 370 m prevýšenie na 12 kilometroch, teda nejde o žiadne extrémy. Trasa na pár miestasch dokonca i jemne klesá. Bicyklujeme po pomerne dobrom asfalte, ktorý je vhodný i pre detské cyklovozíky. Cyklistická trasa končí nad rázcestím Liptovský košiar vo výške 1280 m.

Tichou dolinou mierne stúpame.

Tichou dolinou mierne stúpame.

Tichá dolina je 17 kilometrová dolina, ktorá je na západe lemovaná hrebeňom Liptovských Tatier a na východe Liptovskými Kopami. Zároveň je to i národná prírodná rezervácia a je jednou z najvýznamnejších oblastí Tatier, ktorá poskytuje útočisko rôznym druhom rastlinným i živočíšnym druhom (medveď hnedý, rys ostrovid, tetrov hlucháň, ďateľ trojprstý, orol skalný…). Preto je dôležité neschádzať z chodníka a neodporúča sa tu pohyb v skorých ranných alebo neskorých večerných hodinách.

Hike 1: Kasprov vrch

Na rázcestí pri Liptovskom košiari necháme bicykle a pokračujeme po žltej turistickej značke do Suchého sedla. Čaká nás intenzívny výstup a množstvo serpentín na krátkej trase.

Výstup do Suchého sedla.

Výstup do Suchého sedla.

Zo Suchého sedla mierime na Kasprov vrch. Absolvujeme necelých dvesto metrov a hneď sme na vrchole. Na Kasprov vrch vo výške 1 987 m n. m. premáva i lanovka a to logicky znamená i množstvo turistov. Výhľady na Poľskej strane Tatier sú však krásne. Návrat je rovnakou cestou.

Červené vrchy.

Červené vrchy.

Stúpanie: 767 m

Klesanie: 767 m

Vzdialenosť: 8 km

Čas: 3:45

Hike 2: Svinica

Ak neobľubujete lanovky a prepchaté vrcholy. Odporúčame zo Suchého sedla pokračovať po červenej turistickej značke na Svinicu (2 301m n. m.). Ide o skutočne peknú túru na slovensko-poľskom pohraničí počas ktorej sa stretnete i s technickými zabezpečovacími prvkami ako sú napr. reťaze.

Svinica.

Svinica na jeseň.

Cestou prechádzame cez ĽaliovéSvinické sedlo, v ktorých šetríme sily na záverečnú pasáž. Tá je mimoriadne náročná, pretože musíme prekonať až 251 výškových metrov na približne 600 metroch. Svinica ponúka naozaj panoramatický výhľad. Návrat je rovnakou trasou cez Suché sedlo na Liptovský košiar.

Stúpanie: 1 181 m

Klesanie: 1 181 m

Vzdialenosť: 13,1 km

Čas: 6:20

Hike 3: Hladké sedlo

Od Liptovského košiara, kde necháme bicykle, sa vydáme po červenej turistickej značke. Po nej sa dostaneme do úplného záveru doliny, ide o Zadnú Tichú dolinu. Chodník najprv zľahka, neskôr strmšie stúpa. Prechádza cez sedlo Závory a nakoniec vychádza v Hladkom sedle. Hladké sedlo sa nachádza v nadmorskej výške 1 993 m n. m. a je jedným z mnohých hraničných bodov s Poľskom. Z vrchu vidieť výrazný chodník i z poľskej strany. Oficiálny chodník tadiaľ nevedie a ak by vás lákalo zostúpiť tadiaľ riskujete pokutu, ktorú Poliaci radi rozdajú, preto je návrat po rovnakej trase. A predsa, dole váš čakajú bicykle!

Príjemný zjazd Tichou dolinou.

Príjemný zjazd Tichou dolinou.

Stúpanie: 713 m

Klesanie: 713 m

Vzdialenosť: 11,4 km

Čas: 3:50

Čo si pribaliť?

Na cyklistiku: bicykel, cyklistická prilba, voda, zámok na bicykel

Na túru: pevná turistická obuv, nepremokavá bunda, turistické paličky, občerstvenie, voda, poistenie do hôr

Poznámka: A ak si chcete vyskúšať jedinečnú možnosť bike & hike a nemáte so sebou vlastný bicykel? Nemusíte sa obávať. Vo Vysokých Tatrách si môžete požičať horský bicykel alebo dokonca elektrobicykel. Využiť môžete napr. naše požičovne na Štrbskom plese, v Hornom Smokovci, Starom Smokovci či v Tatranskej Lomnici.

1 Comment

Pingbacks

  1. […] mieste sa trasa rozvetvuje smerom do Tichej a do Kôprovej doliny. My sa vydáme zelenou turistickou značkou až na rázcestie Pod Grúnikom, […]

Leave a reply