Preskočiť na obsah
Domovská stránka » News » 7 + 1 ROZDIEL MEDZI HORALKAMI A HORALMI

7 + 1 ROZDIEL MEDZI HORALKAMI A HORALMI

7 + 1 ROZDIEL MEDZI HORALKAMI A HORALMI

…alebo o tom, ako výrazné sú rozdiely medzi horskými ženami a horskými mužmi, turistkami a turistami, horalkami a horalmi?

Horskí muži a horské ženy, prezývaní i horali či horalky sú špeciálnou odrodou ľudí, ktorí si zamilovali prírodu, hory, turistiku a radi trávia maximum svojho času na výletoch v horách. Títo jedinci sa odlišujú v spôsobe rozmýšľania, vyjadrovania a správania. Existujú rôzne typy turistiek a turistov a rozdiely sa môžu prejaviť viac či menej výrazne.

1. Študovanie trasy

Základom je naštudovať si trasu. Horali si niekedy až príliš jednoducho vyberú cieľ, avšak hľadajú rôzne výstupové alternatívy. Zisťujú spôsob návratu a prípadného núdzového zostupu v prípade zmeny počasia. Ženy sa často mužským nápadom prispôsobia. Neplatí to však vždy, často prichádzajú s vlastnými nápadmi, ale výstupový variant a miesto odkiaľ budú vychádzať a kam zostúpia mnohokrát nechávajú na mužoch.

horali-horalky-2

2.Balenie

Zbaliť si správne a potrebné veci do batohu je niekedy veda. Muži si v lete zbalia jednu nepremokavú bundu pre prípad, že počasie nebude spolupracovať. Následne im zostane miesto na mapu, veľké množstvo tekutín (niekedy i tých pálivejších) i na dostatok jedla, tyčiniek či keksíkov. Okrem toho myslia na praktické veci ako je nôž či lekárnička. V zime si pribalia mačky, cepín, návleky a možno o bundu navyše.

Naopak ženy si už v lete pribalia okrem nepremokavej bundy, mikinu i náhradné tričko či sukňu. Počasie je v horách nevyspytateľné, dážď či vietor je vždy hrozba a nerady by trpeli chladom. Preto sa im batoh naplní veľmi rýchlo a nemajú v ňom priestor pomaly už ani na vodu. V zime ak si majú pribaliť mačky, tak horlivo zisťujú či sú fakt potrebné, lebo nájsť im miesto v batohu nie je vždy jednoduché. Ženy sa niekedy zamýšľajú, či výrobcovia batohov boli niekedy na výlete so ženami, keďže pravidelne sa ženské verzie batohov ponúkajú ukrátené o dva či tri litre objemu oproti pánskym verziám. Muži si povedia, čo sú to dva litre? To je presne ten objem, ktorý ženám často chýba, keď si potrebujú pribaliť o fľašu vody viac či v zime mačky a ďalšie oblečenie.

horali-horalky-3

3. Oblečenie

Výber oblečenia je pre ženy mimoriadne dôležitý. Vybrať sa do hôr znamená stretnúť veľké množstvo ďalších horalov a horaliek. Čelenka vždy musí ladiť s bundou, tričkom alebo topánkami. Samotným výberom a nákupom oblečenia strávia hodiny v obchodoch či na eshopoch. Na druhú stranu je tu i veľká snaha žien pôsobiť prirodzene, krásne ale zároveň nepôsobiť úplne umelo ako z katalógu. Opakom sú muži, ktorí používajú obľúbené termotričko až kým sa nezoderie a ak je to možné tak si kúpia dve ďalšie rovnaké. Muži oceňte sem tam horalkin štýl a ženy, nekritizujte horalov za to, že chodia stále rovnako oblečení. Hory nie sú módnou prehliadkou. Stačí, že sa všetci cítia dobre hoc aj vo vlnenom svetri.

4. Kondícia

Muži sú vďaka mocnej sile prírody fyzicky silnejší než ženy, preto zvyknú mať zdatnejšie tempo počas samotnej túry. Horalky však netreba podceňovať, pretože ide často o kondične zdatné ženy, ktoré len tak niečo nezastaví. Sú vytrvalé a odhodlané. Keď však naozaj nestíhajú, alebo len nemajú svoj deň, očakáva sa od horalov, že zmiernia a prispôsobia tempo, prípadne pomôžu s nosením najťažších vecí v batohu.

horali-horalky-5

5. Zrak

Ženy podrobnejšie vnímajú detaily a majú lepšie periférne videnie, preto v horách často upozornia na skákajúce žaby, kvitnúce kvetinky či pasúsich sa kamzíkov na úpätiach. Muži zase horlivo sledujú značky, cestu, prípadné skratky a sústredia sa na samotný cieľ.

6. Radosť a emócie

Radosť a nadšenie z výstupu a z dobitia cieľa je pravdepodobne veľmi podobná aj u horalov aj u horaliek. Jediným rozdielom je, že ženy turistky svoje nadšenie a radosť obvykle viac prejavujú. Taktiež ich emócie, smútok či sklamanie keď zvolíte návrat pred dobitím cieľa sú často zjavnejšie. Horalky sa nebránia prejavovať emócie. Muži turisti sú šťastní keď dorazia do cieľa, v horách sa cítia doma, sú spokojní, umievajú sa, ale plakať kvôli nedosiahnutému cieľu nebudú.

 

horali-horalky-6

7. Rozum

Zmena počasia často vyvoláva protichodné myšlienky. Ak vrchol zahalí hmla. Ak prichádzajú búrkové oblaky. Ak je naozaj nerozumné pokračovať v ceste, vtedy je potrebné zvážiť návrat. Kto iniciuje návrat a kto sa nechce vrátiť a túži dobiť vrchol? Žena? Muž? Ustráchaná žena? Praktický chlap? Tvrdohlavá žena, ktorá sa rozhodne dôjsť do cieľa za každých okolností? Nie, horalky nebývajú vždy bojazlivé, často sú zaťaté a chcú dosiahnuť stanovený cieľ. Vtedy sa horali pasujú do role ochrancov, keďže pud chrániť horalky existuje bez ohľadu či tvoria pár alebo nie. Zvážia alternatívy a ak zhodnotia mieru nebezpečenstva ako vysokú, presvedčia tvrdohlavú horalku, že je čas sa vrátiť.

horali-horalky-1

8. Po túre

Úspechom nie je zdolať cieľ, ale úspešne sa vrátiť. Väčšina horalov i horaliek sa zhodne na tom, že dobré pivko po túre nie je nikdy zlé, preto týmto spôsobom neváhajte doplniť vitamíny skupiny B. Môžete zhodnotiť výlet a začať plánovať ďalší, lebo napriek tomu, že prídete unavení a zničení už o krátku chvíľu sa budete tešiť na ďalší deň strávený na horách.

Keď sa vyberiete spoločne, verte, že je to ten najlepší nápad. Na výletoch neexistuje nikto horší ani lepší. Budete sa dopĺňať a spolu je predsa väčšia zábava.

 

Deny

Pridaj komentár