Preskočiť na obsah
Domovská stránka » News » ČO STE MOŽNO O GORE-TEXE NEVEDELI?

ČO STE MOŽNO O GORE-TEXE NEVEDELI?

GORE-TEX MEMBRÁNA

HISTÓRIA

Začiatky objavu gore-texu siahajú do roku 1938, kedy bol v spoločnosti DuPont náhodne objavený materiál nazvaný PTFE (polytetrafluorethylen), neskôr zaregistrovaný pod obchodnou značkou Teflon. Počas prvých rokoch bol tento materiál využívaný ako izolant drôtov a až po niekoľkoročnom výskume sa podarilo synovi vynálezca  Roberti W. „Bob“ Gore natiahnutím pôvodného teflónu, vytvoriť priedušný, ale zároveň vodoodolný materiál označený názvom Gore-tex.

hybridne-prechodne-bundy-mikiny-cmp-10

 ZÁKLADNÁ CHARAKTERISTIKA

Gore-Tex je membránový materiál z expandovaného PTFE, vytvorený zlaminovaním dvoch alebo troch vrstiev. Je mikroporézny – 1 cm² obsahuje až 1,4 miliardy mikropórov, ktoré sú 700-krát väčšie ako molekuly vodnej pary, ale 20 000-krát menšie ako kvapka vody. Vďaka tomu voda membránou gore-texu neprenikne, ale vodná para uniká ľahko. Labyrintová štruktúra pórov membrány zaručuje vysokú odolnosť proti vetru. Gore-tex vyrába viac druhov membrán s rôznymi parametrami (potrebné prihliadať na využitie/aktivitu). Ponúkame prehľad najpoužívanejších:

  1. Gore-Tex: viacúčelový, určený re ľahkú až strednú záťaž, napr. turistika, treking, lyžovanie.
  2. Gore-Tex Active / Paclite: veľmi dobrá priedušnosť a zbaliteľnosť, avšak horšia mechanická odolnosť. Určené pre intenzívny pohyb (aeróbne aktivity),napr. bežky, beh, MTB, skialpinizmus.
  3. Gore-Tex Pro: dobrá mechanická odolnosť, robustný, dlhšia životnosť. Pre náročné činnosti aj s ťažkým ruksakom napr. horolezectvo, VHT, lezenie v ľade.
  4. Gore-Windstopper: zaisťuje odolnosť voči vetru pri zachovaní priedušnosti a dobré termoizolačné schopnosti.

Mýtus- Medzi zákazníkmi je  rozšírená mylná predstava o „akejsi“ vrchnej ochrannej gore-texovej vrstve. Avšak Gorete-tex je samostatná vrstva vkladaná medzi vrchný a vnútorný materiál.

 LAMINÁT

Samotná membrána je tenká a mechanicky málo odolná, preto sa rôzne laminuje na tkaninu. Medzi najpoužívanejšie patrí:

  1. Dvojvrstvový laminát- membrána Gore-tex je nalaminovaná k vonkajšiemu (nosnému) materiálu. Výhodou je možnosť vloženia ďalšej izolačnej vrstvy. Vhodné na voľnočasové aktivity a na turistiku.
  2. Trojvrstvový laminát- membrána Gore-tex je nalaminovaná k vonkajšiemu a aj k vnútornému materiálu. Medzi jednotlivými vrstvami tak nevzniká trenie čo zvyšuje mechanickú odolnosť. Vhodné na horolezectvo, VHT…
  3. Dva a pol vrstvový laminát – membrána nalaminovaná na nosnú textíliu, pričom má kvôli ochrane nanesený bodový nános syntetického polyméru. Výhodou je nízka hmotnosť a aj malý objem odevu. Nevýhodou je nižšia mechanická odolnosť. Vhodné na výkonnostné športy: beh, cyklistika, bežecké lyžovanie…
  4. Voľné vloženie gore-tex membrány medzi vonkajší a vnútorný materiál bez laminovania. Najčastejšie využitie pri výrobe obuvi.

NEPREMOKAVOSŤ

Napriek tomu, že Gore-tex mikroporézny je zároveň aj vodotesný. Je to možné z viacerých dôvodov:

  1. Membrána je vyrobená z hydrofóbnych materiálov, ktoré nedokážu absorbovať vodu
  2. Vďaka svojej veľkosti sú póry (sústava mikroskopických kapilár) priepustné len pre molekuly vodnej pary, ale pre vodu sú príliš malé, keďže kvapalná voda má vysoké povrchové napätie. Vyjadrené v číslach: kvapka vody je 20 000-krát väčšia ako póry v membráne, avšak molekuly vodnej pary sú až 700- krát menšie ako póry membrány.

Mýtus- Tvrdenie, že oblečenie a obuv s gore-tex-membránou je 100% nepremokavé je mylné. Prvou príčinou je tlak vody na membránu. Ak je privysoký dokáže preniknúť cez membránu, preto je dôležité všímať si údaje uvedené na etikete produktu, keďže tento údaj sa tam nachádza a je označovaný ako „Vodný stĺpec“. Ďalšími  príčinami straty vodoodolnosti sú: zanesenie pórov rôznymi nečistotami, neprimerané používanie, ktoré vedie k „natiahnutiu pórov“, alebo až k mechanickému poškodeniu.

salewa_albanese_008

VODOODOLNOSŤ- DWR DODATOČNÁ OCHRANA

Aby sa čo najviac zachovala priedušnosť membrány a predĺžila jej nepremokavosť, je oblečenie a obuv s gore-tex membránou ošetrené DWR (Durable Water Repellent) vodoodpudivou úpravou. Vďaka nej zvršok nenasiakne vodou (kvapky vody budú stekať po hydrofóbnom povrchu). Nevzniká tak prílišný tlak na membránu a membrána môže voľne dýchať.

Mýtus – Veľa ľudí sa domnieva, že DWR úprava od výrobcu je trvácna. Nie je to však pravda. Príčinou jej straty je:

  1. Zanesenie vodoodpudivého povrchu nečistotami.
  2. Strata vodoodpudivej úpravy častým praním a čistením.
  3. Odstránenie vodoodpudivej úpravy mechanickým poškodením.
  4. Strata vodoodpudivej úpravy v dôsledku dlhotrvajúceho a intenzívneho dažďa.
  5. Strata vodoodpudivej úpravy používaním (bežné opotrebovanie).

Stratu vodoodpudivosti môžeme obnoviť opätovnou impregnáciou.

PRIEDUŠNOSŤ

Tento údaj informuje, aký odpor kladie látka prestupu vodnej pary. Človek v bežnom stredoeurópskom počasí zo seba denne vypotí priemerne pol litra vody (pri extrémnej námahe je to až 1,5 l za hodinu). Pot sa na povrchu pokožky odparuje a tieto pary sú v závislosti od priedušnosti membrány (funkčnosti odevu) transportované von. Pri gore-tex membráne sú jej póry o 700-krát väčšie ako molekula vodnej pary a teda nebránia ich prenikaniu. Značný vplyv na priedušnosť má vlhkosť a teplota vzduchu.

Mýtus- Domnienka, že impregnácia upchá póry membrány a to bude mať za následok stratu priedušnosti je mylná. Práve naopak, pri správnej impregnácií dosiahneme to, že vrchný materiál nenasiakne vodou a nevytvorí tak nepriepustnú bariéru medzi membránou a vonkajším prostredím.

VETRUVZDORNOSŤ

Pocit chladu u človeka znásobuje vietor. Ten prefúkne Vaše oblečenie a v dôsledku prúdenia vzduchu prídete o teplo zachytené v tenkej vrstve medzi Vašim telom a oblečením. Membrána Gore-tex je úplne vetruodolná, čo zaručí výbornú tepelnú ochranu aj v nepriaznivom počasí. Je to vďaka štruktúre, v akej sú póry membrány rôzne poskladané.

HREJIVOSŤ

Membrána nie je izolant a teda nedokáže kumulovať teplo. Dokáže však urobiť účinnú bariéru, ktorá zamedzí jeho strate v dôsledku prefúknutia, či premočenia.

ŽIVOTNOSŤ

Tá sa dá len ťažko definovať, pretože je závislá od viacerých faktorov. Medzi tie, ktoré nevieme ovplyvniť patrí starnutie materiálu (pri Gore-texe sa stretávame s 5-7 ročnou životnosťou za optimálnych podmienok), únava materiálu používaním (skôr v miestach častého ohybu). Predĺžiť jej životnosť však vieme správnou údržbou a pravidelným ošetrovaním.

Užitočné typy: používať tekuté pracie prostriedky bez prídavných látok (zjasňovače, bielidlá, aviváže),  životnosť DWR sa stráca po cca 5 praniach (nutná opätovná impregnácia), GORE-TEX® Fabric Repair vodotesná záplata pri mechanickom poškodení

 

Pridaj komentár