Preskočiť na obsah
Domovská stránka » News » Aké mačky a viazanie používa Robo Gálfy?

Aké mačky a viazanie používa Robo Gálfy?

SKIALPOVÉ VIAZANIE

Dnes je na trhu toľko pinových viazaní, že správne si vybrať, môže byť pre niekoho aj problém.

Čo sa týka viazaní – riadim sa zásadou, že menej je niekedy viac. Mám na mysli zbytočne vyčačkané, plastami olepene samotné jadro viazania… jednak je to len na efekt a zbytočne to zvyšuje váhu. Samozrejme, priznám sa – som zaťažený na značku Dynafit. Je to aj z toho dôvodu, že osobne poznám „otca“  prvého pinového viazania Fritza Bartla, ktorý svoje majstrovstvo aj naďalej vylepšuje pod strechou tejto značky…

DYNAFIT BLACKLIGHT 88 (9)

DYNAFIT TLT SUPERLITE  –  (moje najobľúbenejšie viazanie)

Ide o veľmi ľahké viazanie (175 g bez bŕzd), ktoré spĺňa moju predstavu – nič zbytočné na viazaní nenájdete.

Na tomto viazaní mam nahodené brzdy – tie sú o 50 g ťažšie, ako lanko (guide leash), ale u mňa už ide viac o komfort, ako o rýchlosť 🙂
(brzdy sa ľahko dajú odobrať – stačí zatlačiť na trčiacu hlavičku). Používam verziu DIN 6-12. Okrem nej je na trhu aj verzia DIN 5-10 viac vhodná viac pre nežnejšie pohlavie. Keďže v priebehu zimy používam viac modelov lyžiarok – mám pod pätkou viazania namontovanú platňu (tá umožňuje posúvať viazanie v rozsahu 20 mm).

To boli veľké plusy viazania.

Viazanie ma však aj svoje mínusy. Tu sú:

  • V režime uphill (výstup) nemá polohu „0“ niekomu to môže vadiť pri dlhých rovinatých úsekoch… ja som si už zvykol
  • Keď chceme nastaviť viazanie z režimu lyžovania do režimu stúpania – na otočenie pätky je potrebná trošku väčšia sila… stretol som sa s tým, že dievčatám bolo treba pomáhať – neboli schopne viazanie otočiť… doporučujem si to vyskúšať pred zakúpením ešte na predajni. Dá sa to ale nacvičiť a nemal by to byť až taký problém.

ATOMIC  BACKLAND TOUR

Pri tomto viazaní platí presne to, čo pri Dynafit Superlight. Nič zbytočné na ňom nenájdete! Ľahké, funkčné a praktické. Obidva modely – Backland Pure (bez bŕzd), alebo Backland Tour – s brzdami. Tento model som nahodil na lyže Black Diamond Helio 116, ktoré som používal minulú zimu v Japonsku na ostrove Hokkaido. Maximálna spokojnosť!

ake macky pouziva robo galfy 1

MAČKY

Od chvíle, kedy začala značka Dynafit robiť lyžiarky bez predného nosu, musel som môj arzenál mačiek „prekopať“. Bude to vyzerať neskromne, ale v zime striedavo používam 4 pary mačiek. Je to nutné, pretože neexistuje jeden model univerzálnych mačiek na všetko… jedny sú vhodné len na lezenie kolmých ladov, druhé na mix túry, tretie na skialp krátke túry a skialp dlhé túry, atď., atď…

MAČKY NA SKIALP 

DYNAFIT – model CRAMP IN CRAMPON

Mačky so špeci upínaním pasujúce len na skialp topánky DYNAFIT, model HOJI a TLT 8.

Výhody:

  • extrémne ľahké  (len 260 g!)
  • pri dôslednom nastavení výborne sedia, nehrozí uvoľnenie, ci vyzutie mačky (treba ich ale pred každou turou kontrolovať…)
  • dômyselná forma mačiek – v skelete samotnej mačky sú otvory totožné s rozmermi šrúb – pri nastavovaní nepotrebuješ žiadny kľúč – šrouby na jednej mačke si dotiahneš druhou mačkou a opačne

Nevýhody:

  • kompatibilné len s konkrétnymi modelmi značky DYNAFIT a aj to až po následnej servisnej úprave (vyrezanie časti podrážky a upevnenie protikusu v nej)
  • predný a zadný diel mačiek spája tenké oceľové lanko, ktoré je citlivé na oder, resp. otlačenie o skalu
  • z hore uvedeného dôvodu sú tieto mačky vhodné len do tvrdého snehu (limitovane použitie)
  • v prípade použitia v suti, či kombinovanom teréne hrozí roztrhnutie lanka, následne znefunkčnenie mačiek
  • vyššia cena

Napriek uvedeným nevýhodám ostane tento model mačiek v mojom arzenáli. Sú ultra ľahké, a preto sa hodia, na dlhé skialp túry, ktoré budú viesť po tvrdom snehu, mimo ľadu, skál a mixového terénu.

ake macky pouziva robo galfy 2

TOP FAVORIT – na SKIALP

Mačky SALEWA – model ALPINIST WALK CRAMPON

Ide o oceľové mačky, ktoré používam na kombinované mixové skialp túry. Oceňujem na nich veľmi spoľahlivé upínanie na všetky druhy lyžiarok. Za celu sezónu ma nesklamalo ani raz.

Bol som s nimi tak spokojný, že som si kúpil aj ľahšiu – hliníkovú verziu.

Ako som už uviedol – upínanie týchto mačiek je tak spoľahlivéuniverzálne, že týmito mackami nepokazíte vôbec nič. Ich výhodou je, že ich bez problémov upevníte aj na primeranú letnú horskú obuv.

MAČKY NA LEZENIE ĽADOPÁDOV A MIXOV

Na trhu je v tomto smere takisto veľký vyber mačiek.

Minulú zimnú sezónu som vyskúšal BD model Cyborg.

BLACK DIAMOND – model CYBORG CRAMPON

Nedám na ne dopustiť, lezú samé od seba ? a nie sú až tak ťažké – ako bývajú mačky tejto kategórie… Sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele a sú určené na náročnejšie lezenie v ľadoch, alebo na mixové cesty. Pár predných hrotov je možné prestaviť a vytvoriť si monohrot. Model PRO je dodávaný s dvoma šírkami predných nasúvacích „drôtov“. Ten správny vyberieme podľa typu špičky (šírka) a hrúbky podrážky (výška). Tento model sa predáva aj vo verzii  CLIP, kde je namiesto drôtu vpredu nasúvacia papuča. Ide o absolútne univerzálnejšie uchytenie, ako pri modeli CLIP.

Ak by sme chceli liezť strmšie ľady v skialpových lyžiarkach – môže sa stať, že nie na všetky lyžiarky zapneme prednú časť viazania na mačke. Problémom môžu byt napr. lyžiarky Dynafit (bez nosa), ale aj Fischer Travers CS.

Na takéto prípady doporučujem mačky:

PETZ LYNX LL

Platí o nich to, čo o BD-čkach. Absolútne spoľahlivé, navyše disponujú variabilným upevnením topánky. To znamená, aj v prípade, keď na lezenie ľadov použijeme skalp lyžiarky. To bol presne aj môj prípad. PETZL LYNX LL ho vyriešil k maximálnej spokojnosti!

Pridaj komentár