Preskočiť na obsah
Domovská stránka » News » Aké skialp lyžiarky používal Robo Gálfy v sezóne 19/20

Aké skialp lyžiarky používal Robo Gálfy v sezóne 19/20

V prvom diely sme rozobrali moje skúsenosti s lyžami, dnes sa pozrieme na ďalšiu časť výstroje, a tou sú lyžiarky.

Počas predošlej zimnej sezóny  (19-20)  som aktívne používal tri modely lyžiarok.

Moje obľúbené DYNAFIT HOJIDYNAFIT TLT 8 a (pre mňa) prekvapenie sezóny FISCHER TRAVERS CS. Každý z týchto modelov je niečím výnimočný, z čoho plynie aj ich rozsah použitia.

DYNAFIT HOJI PRO TOUR

Tento model používam od doby, kedy som ho prvý raz testoval – od decembra 2017. Ako vždy, aj vtedy prišiel Dynafit na trh s niečím výnimočným. Niet divu – za vývojom modelu stála dvojica fanatikov: freeride boy – „Hoji“ Erik Hjorleifson a skialp mág – autor pinového viazania  Fritz Bartl.

Zaujal ma hlavne vysoký komín, ktorý vynikal v tom čase výnimočným rádiusom predo-zadného pohybu. K tomu ako bonus dômyselný systém fixovania pred zjazdom. Po prvom zoznámení mi bolo jasné,  že sa hodia hlavne na túry, kedy sa viac lyžuje ako šľape. Alebo na túry, kde si chceme dokonale vychutnať jazdu a presne určovať smer našich lyží.

Pre mňa bola táto lyžiarka favoritom hlavne počas „prašanových dní“ a aj z toho dôvodu som ich mal aj túto zimu na skialp tripe v Japonsku.

Dynafit Hoji Robo Galfy

Na Svišťovom štíte

PLUSY:

  • vysoký komín – dokonale fixuje nohy pri zjazde
  • výborná predo-zadná hybnosť komína (55°)
  • lyžiarka vhodná aj pre širšie chodidlá

MÍNUSY:

  • špička je opäť bez nosa
  • je nutné používať mačky, ktoré nemajú vpredu „drôt“, ale umelohmotné papuče s upínacími popruhmi (turistické), alebo si kúpiť kompatibilné mačky DYNAFIT „CRAMP IN CRAMPON“
  • papuča nesedí každému: je síce široká a pohodlná, ale bohužiaľ moja osobná skúsenosť je taká, že ma nepríjemne odiera členok… najprv som si myslel, že je to len môj problém, ale neskôr som zistil, že ten istý problém mali viacerí moji kamaráti.

Každý, kto bude mať o tento model záujem – doporučujem dobre vyskúšať na predajni! Každý máme iné chodidlo, iné výrastky, ináč stavanú klenbu, nárt, atď… Napriek tomu som presvedčený, že je viac takých, ktorých papuča neodiera a sú s týmto modelom spokojní! Ja osobne som často pôžitok z jazdy povýšil nad nepríjemné odery pri šľapaní… 🙂

Dynafit HOJI sú jednoznačne vhodné pre skialpinistov, pre ktorých je prioritou zjazd.

 

DYNAFIT TLT8 EXPEDITION CR

TLT-ečka mám skutočne rád. Dôkazom toho je aj fakt, že používam túto modelovú radu od chvíle, kedy bola uvedená na trh (a to už je fakt veľa rokov ?) S modelom TLT 6 som bol taký spokojný, že som ich používal ešte aj v čase, keď bola vonku novšia modelová rada TLT 7.  Používal som ich 3 sezóny a až minulú zimu som prestúpil na najnovšiu verziu – TLT 8 EXPEDITION.

Najdôležitejšia zmena – opäť  odstrihnutá špička topánky (už od modelu TLT 7), čo je síce efektívne a šetrí nám to sily pri šľapaní, ale pri voľbe mačiek musíme byt ostražití… nie všetky pasujú..

dynafit hoji pro tour mačky

Ja osobne si na „useknutú špičku“ stále neviem zvyknúť. Čo sa týka mačiek – vyskúšal som tri modely a až na tretí pokus som trafil to, čo mi najviac vyhovuje (ale o mačkách až v samostatnej kapitole…)

Ďalšou zmenou, ktorá mi ale vyhovuje, je široká mohutná pracka/klipsňa na komíne lyžiarky. Dobrou správou je aj zväčšenie objemu vnútornej papuče.

Topánky vynikajú ľahkosťou a jednoduchosťou. Možno jediná vec, ktorú by som jej mohol vyčítať, je novým zatvárací systém Ultra Lock 4.0 – ktorý je síce veľmi dômyselný, ale spôsobuje to, že pri šľapaní musí byť klipsňa v „otvorenej polohe“. Pokiaľ používate skialp nohavice, ktoré prekryjú komín lyžiarky a spodok nohavíc nie je dostatočne voľný, dochádza k malému diskomfortu…

DYNAFIT TLT8  –  ideálny model pre skialpinistov, ktorí hľadajú univerzálnu topánku so širokým spektrom nasadenia.

Robo Galfy DYNAFIT TLT 8

Nad Hrubou vežou

FISCHER TRAVERS CS

V strede minulej zimnej sezóny som si zaobstaral skialp lyžiarky FISCHER TRAVERS CS.

Mal som na to vážny dôvod. Neustále ma znervózňovala skutočnosť, že vždy, keď som išiel liezť kombinovanú túru, musel som veľmi rozmýšľať, ktoré mačky si zoberiem. Tento problém súvisel s faktom, ktorý som už spomínal vyššie, a to, že DYNAFIT HOJI a aj TLT 8 majú špičku topánky v duchu tzv. „speed Nose“ – inovované umiestnenie otočného bodu – dierky na čeľuste viazania sú umiestnené bližšie ako pri iných topánkach. Z toho dôvodu táto topánka nemá klasickú špičku s predsunutou podrážkou, ktorá by nám umožňovala použiť bežný výber mačiek… pri niektorých kombinovaných túrach môže byť  použitie vhodných  mačiek kľúčovým momentom pre úspešnosť akcie.

FISCHER TRAVERS CS  má podrážku potiahnutú do klasickej špičky  – preto som sa rozhodol ich vyskúšať.  Naozaj ma prekvapili…

Robo Galfy FISCHER TRAVERS CS

Z Kačacej doliny SZ roklou na Litvorovú vežu

PLUSY:

  • vynikajúci rozsah predo-zadného pohybu komínu lyžiarky pri chôdzi
  • ultra ľahká váha + tuhosť (karbónová stielka v spodnej časti topánky)
  • BOA systém – plynulé zaťahovanie spodnej časti topánky
  • dômyselná horná pracka so širokou páskou (power strap)  rýchle a perfektné zafixovanie komína
  • pohodlie prstov v topánke

MÍNUSY:

  • ja osobne mám dosť úzku nohu a mal som pocit, že by som spodnú časť chodidla potreboval zatiahnuť ešte o trošičku viac

Tento model je ideálny pre toho, kto často podniká skialp túry, ktoré kombinuje s lezením a lyžovaním. Stavba skeletu a vnútornej topánky poskytuje maximálny komfort pri ceste nahor. Prekvapením pre mňa bolo, ako sa dokážu zmeniť vlastnosti topánky pri režime lyžovania. Topánka je vtedy dostatočne tuhá, čo v kombinácii s vysokým komínom prispieva k dokonalému prenosu síl a presnému vedeniu lyží.

No a integrovaná gamaša je už len bonusom pre „prašanové dni“

FISCHER TRAVERS CS – topánka vhodná na dlhšie prechody, reťazovky a kombinované túry (lezenie & skialp). Jednoducho – pre ozajstných horalov.

Tento model ostáva aj túto zimu v mojom arzenáli. Silno odporúčam 🙂

Najbližšie sa pozrieme na moje zážitky s viazaniami a mačkami.

Robo Galfy FISCHER TRAVERS CS e

 Južný okraj  Gerlachovského kotla

 

FOTO : archív Robo Galfy, Rasťo Hatiar

 

Pridaj komentár