Preskočiť na obsah
Domovská stránka » News » AKO VYBRAŤ CYKLISTICKÚ PRILBU?

AKO VYBRAŤ CYKLISTICKÚ PRILBU?

AKO VYBRAŤ CYKLISTICKÚ PRILBU?

Cyklistická prilba je nevyhnutná súčasť cyklistickej výbavy. Ale ako vybrať správnu cyklistickú prilbu? Aké parametre sú rozhodujúce? A je skutočne taká potrebná?

Slovenská legislatíva prikazuje prilby pre dospelých iba mimo obce a pre deti je povinná až kým nedovŕšia 15 rokov, v obci i mimo nej. Bez ohľadu na to, čo prikazuje zákon, je najjednoduchšie si tú prilbu proste zaobstarať a nosiť. Fakt je, že nikdy nevieme, s kým a s čím sa stretneme a na čo zbytočne riskovať či vyčítať si, keď už je neskoro. Koniec koncov, dnes už sú prilby ľahučké, odvetrané a štýlové!

Cyklistická prilba pri páde pohlcuje energiu nárazu, táto energia je rozptýlená na väčšiu plochu a zároveň vytvára bariéru pri náraze na pevnú prekážku. Z toho vychádza, že cyklistická prilba výrazne znižuje riziko ťažkého poranenia mozgu a v mnohých prípadoch skutočne zachraňuje život.

aka-cyklisticka-prilba-4

Chodíte na bicykli len do práce alebo na návštevu do vedľajšej ulice? Ste rekreačný cyklista alebo skúsený jazdec? Brázdite asfaltové, poľné alebo lesné cesty? Pre každú vetvu cyklistiky existujú špecializované prilby, avšak pri výbere cyklistickej prilby platia základné pravidlá.

POHODLIE

V prilbe sa musíte cítiť pohodlne. Cyklistická prilba musí dobre sadnúť na hlavu. Samotná prilba nesmie byť veľká ani príliš tesná. Ideálne je, keď má prilba možnosť nastavenia veľkosti obvodu, ideálne kolieskom, vďaka ktorému viete regulovať veľkosť i keď budete mať v chladnejších dňoch napríklad na hlave šatku či čiapku.

Ďalším kritériom by mal byť i systém zapínania pod bradou a možnosť nastavenia popruhov v okolí uší. Popruhy pod bradou a za ušami musia byť pohodlné a nesmú rezať. Práve vďaka týmto popruhom prilba pevne drží na hlave, čo je nevyhnutné pre maximálnu bezpečnosť.

Skvelým doplnkom, ktoré prispieva k pohodlnosti je i pohodlné polstrovanie. Najvhodnejšie je, ak je antibakteriálne a odnímateľné. Niektorí výrobcovia ponúkajú dokonca i náhradné. Takéto vyberateľné vnútorné polstrovania je možné prať dokonca i v práčke, preto sa ľahko udržuje.

Taktiež netreba zabúdať na to, že počas bicyklovania zvykneme nosiť okuliare, ktoré nás chránia pred slnkom a hmyzom, preto je vhodné aby prilba neprekážala počas nosenia.

aka-cyklisticka-prilba-6

CERTIFIKÁCIA

Každá cyklistická prilba musí spĺňať prísne technické kritéria aby mohla byť uvedená na trh. Či tieto kritéria spĺňa je jednoduché zistiť. Prilba, ktorá vyhovuje normám má na štítku vyznačený atest, ktorý sa označuje ako EN 1078. Samozrejme prilba môže byť označená i medzinárodnými normami (napr. CE, SNELL či AS/NZS) či označením, že bola odskúšaná i medzinárodnými skúšobňami (TÜV alebo GS). Ak je teda prilba certifikovaná a máte ju správne nasadenú na hlave, mala by vás ochrániť bez ohľadu na to, či stojí 20 alebo 110 eur.

KONŠTRUKCIA

Najčastejšie používaná je technológia In-Mold. Táto technológia ako jediná dokáže zabezpečiť, že je prilba vyrobená z jednoliateho kusu, ktorý je pevný a zároveň ľahký. Prilba sa vyrába priamym vstrekovaním polysterénu do škrupiny preto je maximálne bezpečná. Navyše kritické a najviac ohrozené časti môžu byť ešte zosilnené špeciálnymi technológiami.

Novinkou v oblasti výroby cyklistických prilieb sú vnútorné výstuhy v skelete. Tieto výstuhy sú z termoplastu, z hliníka či z uhlíkového kompozitu. Takéto výstuhy zvyšujú odolnosť prilby, avšak tieto vylepšenia sa zvyknú prejaviť i na cene. Po takejto prilbe by sa mali poobzerať predovšetkým cyklisti jazdiaci v teréne.

aka-cyklisticka-prilba-5

VETRACIE OTVORY A SIEŤKA PROTI HMYZU

Ak jazdíte predovšetkým v teplých letných dňoch a ak jazdíte často, je veľmi vhodné zvážiť množstvo a veľkosť ventilačných otvorov. Je to viac ako vhodné, aby ste sa počas teplých dní extrémne nepotili. To totiž vôbec neprispieva k pohodliu a pôžitku z jazdy. Mnohé cyklistické prilby majú prepracovaný ventilačný systém, ktorý reaguje na zmenu teploty vo vonkajšom prostredí, a tým reguluje teplotu vo vnútri prilby. S väčšími ventilačnými otvormi prichádza i potreba mať aspoň v prednej časti prilby sieťku proti hmyzu. Sieťka proti hmyzu ochráni pred nepríjemným lietajúcim hmyzom, najmä keď máte radi rýchlu jazdu dole kopcom.

aka-cyklisticka-prilba-2

HMOTNOSŤ

Čím viac vetracích otvorov, tým menej materiálu a nižšia hmotnosť. Tu sa však netreba báť zníženej bezpečnosti. I ľahké prilby plnia svoj účel a ako bonus nezaťažujú krčné svaly. Ľahučké cyklistické prilby majú len okolo 200 gramov a tie najľahšie iba 175 gramov. Ľahká cyklistická prilba nezaťažuje krk, preto ak trávite veľa času na bicykli, je veľmi dôležité zhodnotiť i tento faktor. Do náročnejšieho terénu si ideálne o niečo ťažšie cyklistické prilby s hmotnosťou okolo 300 – 400 gramov.

aka-cyklisticka-prilba-1

DIZAJN

Dizajn cyklistickej prilby, rôzne tvary, farby to môže byť skutočne ťažký výber. Či už vyberáte farbu podľa obľúbenosti alebo ju chcete zladiť s cyklistickým dresom, netreba sa báť ani výrazných a žiarivých farieb, pre lepšiu viditeľnosť a bezpečnosť. Aerodynamický tvar je už dnes samozrejmosťou.

Ďalšími zaujímavými prvkami s ktorými sa môžeme na prilbe stretnúť sú reflexné prvky, ktoré prispievajú k väčšej bezpečnosti. To je nevyhnutné najmä v zhoršených svetelných podmienkach a to za dažďa, hmly, mrholenia či v šere. Lebo ak si cyklistiku obľúbite, začnete jazdiť v rôznom počasí. Ak si vyberiete prilbu, ktorá sa vám páči a je pohodlná, budete ju veľmi radi nosiť.

A vy už máte svoju obľúbenú cyklistickú prilbu?

Pridaj komentár