8 BEŽECKÝCH VYCHYTÁVOK, KTORÉ MUSÍTE MAŤ

8 BEŽECKÝCH VYCHYTÁVOK, KTORÉ MUSÍTE MAŤ
20. apríla 2018 maja

8 BEŽECKÝCH VYCHYTÁVOK, KTORÉ MUSÍTE MAŤ

Keď sa odhodláte začať chodiť pravidelne behať, poviete si, že nepotrebujete nič špeciálne. Vydáte sa behať v teplákoch a ľahkých teniskách. A to na začiatok naozaj stačí. Ak vám však odhodlanie vydržalo a behávate pravidelne, postupne zistíte, že by sa vám hodilo i niečo iné ako obyčajné tepláky. A taká je i skutočnosť. Čo všetko na beh teda potrebujete a bez čoho sa nezaobídete? Máme pre vás pár bežeckých vychytávok, ktoré musíte mať.

2 bezecke-vychytavky

1. BEŽECKÉ TRIČKO

Kto sa má v širokej ponuke tričiek alebo tielok vyznať? Rôzne strihy, materiály, rôzna hrúbka. Ak ste behávali v bavlnenom tričku, tak zistíte, že to nie je správna voľba. Na začiatku behu je príjemné na dotyk, keď sa však začnete potiť tak neodvádza pot a je mokré a nepríjemné. Práve preto sú na trhu špeciálne tričká určené primárne na beh. Zvyknú byť z ľahkého polyesteru alebo z kombinácie viacerých umelých vlákien. Avšak v okamihu, keď sa začnete potiť poteší vás okamžitý odvod vlhkosti od pokožky a tým zvýšený komfort.

Ak behávate počas slnečných dní oceníte i špeciálny faktor UPF. Ide o faktor ochrany oblečenia pred slnečným ultrafialovým žiarením. Sú to špeciálne vlákna v oblečení, ktoré vás chránia pred slnkom, čo je v dnešnej dobe globálneho otepľovaniu a zmenšovaniu ozónovej vrstvy mimoriadne dôležité.

bezecke-oblecenie-1

2. BEŽECKÉ NOHAVICE A ŠORTKY

Verte tomu, že tak ako i tričko i pohodlné tepláky veľmi rýchlo vymeníte za praktickejšie oblečenie, ktoré rýchlo schne, neobmedzuje a nepadá počas pohybu. Presne o tom sú bežecké nohavice alebo šortky. V prípade, že máte dobrú termoreguláciu a rýchlo sa spotíte, tak bežecké šortky budú vašim favoritom.

Na výber sú tesné, priliehavé ale zároveň elastické šortky či nohavice. Ak netúžite po tom, aby váš zadok pretŕčal v obtiahnutých legínach, tak vhodnou voľbou sú dvojité šortky, kde spodná vrstva je elastická, priliehavá a dobre odvádza pot, zatiaľ čo vrchná časť zostáva voľná a priedušná. Poslednou voľbou sú krátke, voľné a priedušné šortky, ktoré neobmedzujú v pohybe a hodia sa na teplé letné dni. Pánske zvyknú mať i všitú sieťovinovú časť pre väčší komfort.

6

3. BEŽECKÉ SUKNE

Pre ženy povýšime dvojité šortky na vyšší level. Pohodlná a neobmedzujúca sukňa so všitými šortkami. Absolútne neobmedzuje v pohybe, býva elastická a zakryje i menšie nedostatky. Keď nemáte chuť na obtiahnuté legíny, ale zároveň chcete pôsobiť žensky, je tou ideálnou voľbou. Sukne majú všité šortky, preto sa nemusíte obávať vyhŕňania a nežiaducich zrakov okoloidúcich. Sukne sú tiež vhodné i na náročnejšie horské behy, keď ochránia citlivé boky a zadok pred vetrom.

3

4. KOMPRESNÉ PODKOLIENKY

Kompresné podkolienky znižujú riziko poranenia, zlepšujú výkon, zmierňujú opuchy a urýchľujú regeneráciu po športovom výkone. Takéto podkolienky, alebo i návleky sú veľmi vhodné najmä na pravidelné a časté tréningy, keď vaše svaly potrebujú oporu a ochranu počas zaťaženia. Podkolienky je možné nájsť s rôznym stupňom kompresie, preto je potrené zvážiť, aký stupeň potrebujete s prihliadnutím na váš vek, športový výkon a prípadné ochorenia. Vďaka kompresii ponožky či podkolienky veľmi dobre obopnú celý členok a chodidlo, preto nedochádza k zhŕňaniu ponožiek ani k tvorbe otlakov, čo je len ďalšia ich výhoda.

7

5. ŠATKA

Šatka alebo buffka je neodmysliteľnou súčasťou takmer každej aktivity, keďže ju vieme univerzálne použiť ako šatku, čiapku či čelenku. V chladnejších dňoch chráni hlavu, uši alebo tvár pred chladným vzduchom a vetrom. V teplejších dňoch zase zachytáva pot a zabraňuje jeho stekaniu do očí. Tieto šatky rýchlo schnú, takže ich použitie nie je vôbec nepríjemné. Samozrejme na hlavu v chladnejšom období môžeme použiť ľahkú funkčnú čiapku a v lete zase čelenku, alternatívam sa medze nekladú.

6. VESTA

Ešte nemáte vestu? Ani neviete o čo prichádzate. V prechodnom jarnom a jesennom období, keď ešte nie je dostatočne teplo, je skvelou spoločníčkou. Vesta z tenšieho softshellu chráni i pred chladom. Ľahká trailová vesta najmä pred vetrom. V strede tela sa nachádzajú najdôležitejšie orgány, ktoré vesta ochráni za každých okolností. Zároveň však neobmedzuje v pohybe ani sa v nej neparíte od tepla.

4

7. BUNDA

Ľahko zbaliteľné bundy s minimálnou váhou a veľkosťou využijete ak chodíte behať pravidelne, často, veľa a v každom počasí. Chránia pred dažďom, vetrom, sú priedušné, avšak nezahrejú, pretože sú často vyrobené z ultraľahkého materiálu. Ale to ani nie je potrebné. Takúto bundu jednoducho zbalíte do malého vrecúška a viete ju mať v prípade potreby po ruke. To je dôležité najmä pre bežcov, behajúcich na dlhé vzdialenosti, keďže bežať niekoľko hodín počas toho ako vám prší za golier je mimoriadne nepríjemné. A ostatní ju využijú tiež, lebo výhovorky, že je zlé počasie a nedá sa ísť behať neobstoja.

bezecka-obuv-1

8. OBUV

Ak viete aký máte typ chodila, uľahčíte si tým výber. Možno máte pronáciu (keď našliapavate viac vnútornou stranou chodidla) alebo supináciu (našliapavate vonkajšou stranou chodidla) ale veľmi si to neuvedomujete a to sa vám môže časom vypomstiť a spôsobiť zranenie. Správny výber obuvi je maximálne dôležitý. Ak s behaním začíname krátkodobo si vystačíme s bežnými teniskami.

Čím viac beháme, či už krátke, stredne dlhé či dlhé behy, na tvrdom povrchu, na mäkkom, v kopcoch či horské behy naše nohy si vyžadujú špeciálnu bežeckú obuv, často i nepremokavú. Potrebujeme topánky, ktoré spoľahlivo tlmia nárazy, podporujú prirodzený pohyb chodidla pri došľape a odrážaní. Vďaka tomu výrazne napomáhajú technike behu aj v náročnejšom teréne. Neváhajte vyskúšať rôzne typy a nájsť tú správnu obuv. Nohy nás nesú celý život a treba im dopriať čo najväčšie pohodlie.

 

Tak čo vám ešte z bežeckých vychytávok chýba?

0 Comments

Leave a reply