ČO SI ZBALIŤ NA LETNÚ DOVOLENKU K MORU, DO KEMPU A NA HORY?

ČO SI ZBALIŤ NA LETNÚ DOVOLENKU K MORU, DO KEMPU A NA HORY?
8. júna 2018 maja

ČO SI ZBALIŤ NA LETNÚ DOVOLENKU K MORU, DO KEMPU A NA HORY?

Čo si zbaliť na dovolenku pri mori a čo na aktívnu dovolenku? Dovolenkové obdobie so sebou prináša ľahkú formu stresu. Mnoho ľudí desí samotná predstava balenia. Aby zobrali všetko potrebné a nič nezabudli. Často tomu hovoríme i cestovná horúčka.

Ale balenie je niekedy jednoduchšie než by sme si mysleli. Vybrali sme pre vás základné súčasti, ktoré pri balení nesmiete zabudnúť. Zoznam mierne osciluje na základe počtu dovolenkových dní, avšak podľa skúseností vieme, že menej je niekedy viac.

Čo si zbaliť na dovolenku pri mori?

Neuveríte, ale usudzujeme, že zbaliť sa k moru je to najjednoduchšie. Ak sa chystáte ku moru, bývať budete v penzióne alebo v hoteli a okrem niekoľkých prehliadok v meste či po okolí sa chystáte prevažne vylihovať na pláži, potrebujete skutočne minimum vecí.

dovolenka-pri-mori-1

Potrebný je opaľovací krém s vysokým UV faktorom a aspoň dvoje plavky a dve osušky na osobu. Kombináciou niekoľkých kusov tričiek, tielok a šortiek (cca 3) získate mnoho pohodlných a príjemných outfitov. Pre dámy šaty sú nevyhnutné voľné letné šaty, v ktorých sa budú cítiť žensky a zároveň oslnia. Šiltovka, klobúk alebo šatka vás zase ochránia pred silnými slnečnými lúčmi. Ak idete do letnej dovolenkovej destinácie kde by mohlo zapršať nezabudnite si ľahkú bundičku proti dažďu. Dlhé nohavice a svetrík či mikinu využijete i v prípade chladnejších večerov, ktoré vás pri dovolenke napr. v Chorvátsku môžu ľahko zastihnúť. Na nohy využijete sandále alebo žabky. V tých pochodíte v meste i na pláži. Rovnako využijete i jednu pevnejšiu a predovšetkým pohodlnú obuv ak sa vydáte na dlhé obhliadky miestnych historických pamiatok alebo na prechádzky do okolitej prírody.

Čo si zbaliť na kempovanie?

Ak milujete kempovanie, teda lacnú a nenáročnú dovolenku, predstavujete si večernú pohodu na čerstvom vzduchu a počas dňa radi vybehnete na výlety do prírody váš zoznam bude o niečo dlhší. Okrem stanu, spacáku a kvalitnej karimatky potrebujete aj základný riad, nôž a prípadne i varič. Otázkou je či cestujete autom do ktorého jednoducho zbalíte všetko potrebné. Alebo cestujete prostriedkami verejnej dopravy a vtedy je dôležitý aj priestranný batoh s mnohými úchytmi, na ktorý upevníte všetko potrebné aby ste neboli obvešaný ako vianočný stromček.

kempovanie-1

Do samotného batohu si v takom prípade pobalíte rezervné turistické oblečenie. Odporúčame jedno, maximálne dve náhradné tričká s krátkym rukávom (okrem toho, ktoré budete mať na sebe), jedno tričko s dlhým rukávom, mikinu a nepremokavú bundu. Samozrejmosťou je spodná bielizeň a niekoľko párov ponožiek. Dlhé turistické nohavice i krátke. Do kempu sa zíde i uterák a sandále alebo žabky do sprchy. Na túru zase pevná turistickú obuv a prípadne i turistické paličky. Ak plánujete i kúpanie, tak si nezabudnite plavky a opaľovací krém, ktorý využijete na túre i pri vode.

kempovanie

Čo si zbaliť na vysokohorskú chatu?

V tomto prípade sa očakáva, že máte v pláne stráviť pár dní na chate a odtiaľ podnikať túry či lezecké výlety. Tu je potrebné zminimalizovať množstvo nákladu, ktorý ponesiete na chrbte. Turistické či lezecké vybavenie zaberie množstvo priestoru a pridá na váhe, preto je dôležité zhodnotiť čo navyše skutočne potrebujete. Základom je dobrý batoh ideálne s objemom cca 30 litrov. V prípade, že potrebujete so sebou i spacák tak je vhodný objem cca 40-50 litrov.

hike-892919_1280

Do batohu si potrebujete zbaliť náhradné turistické oblečenie. Ideálne jedno tričko s krátkym rukávom a jedno tričko s dlhým rukávom, najvhodnejšie je tričko s obsahom merino vlny, ktorá má výnimočné antibakteriálne vlastnosti a ani po viacnásobnom použití nezapácha. Mikina a nepremokavá bunda je taktiež nevyhnutnosť. Vďaka tejto kombinácii sa viete obliecť do rôzneho počasia. V horách je zmena počasia rýchla a nepredvídateľná a neraz vás môže vo vysokohorských podmienkach zaskočiť sneh i v lete. Na to si môžete zase pribaliť pod letné turistické nohavice i spodky. Kvalitná turistická obuv vás ponesie už na chatu a následne na výlety, preto ďalšia obuv nie je potrebná. Na chatách sa zvyčajne nachádza erárna obuv na presun po chate. V prípade, že máte radšej vlastnú, alebo si nie ste istý či na chate takáto obuv bude, tak si pribaľte maloobjemové a ľahké šľapky či sandále.

expedicny

Čo ešte zbaliť na letnú dovolenku?

Medzi povinnú výbavu či už pri mori, v kempe či na horách patrí opaľovací krém s vysokým UV faktorom. Základnú drogériu ako zubná kefka, pasta, mydlo či sprchový gél a krém je možné nájsť v praktických cestovných veľkostiach a teda zaberú minimálny priestor. Potrebná je i lekárnička s liekmi, ktoré bežne užívate a potom lieky proti bolesti, alergii, horúčke, na tráviace ťažkosti, náplaste na otlaky či drobné zranenia. Pár obväzov sa taktiež zmestí a celé to zavŕši repelent a gél na svrbivé uštipnutia. Tie predovšetkým ku moru a do kempu. V zozname potom okrem potrebných dokladov, prípadne poistenia a financií nesmie chýbať mobil a fotoaparát, aby ste si voľné chvíle mohli podrobne zdokumentovať. Samozrejmosťou sú i nabíjačky prípadne náhradné batérie do foťáku, nech vás nezaskočia vybité batérie.

dovolenka-pri-mori

Nezabúdajte, že v bežných dovolenkových destináciách a v kempoch je možné bežnú zabudnutú vec dokúpiť. Horšie to je na vysokohorských chatách. Avšak menej je niekedy viac. Pouvažujte nad tým predtým ako zbalíte polovicu skrine 🙂

Čo dôležité sme ešte nespomenuli?

 

Obrázky: www.pixabay.com

0 Comments

Leave a reply