ROZDELENIE BATOHOV

ROZDELENIE BATOHOV
25. mája 2018 maja

ROZDELENIE BATOHOV

Nájsť správny batoh, ktorý bude spĺňať vaše predstavy nie je vôbec jednoduché. Na trhu sa nachádza mnoho výrobcov a nespočetné množstvo rôznych batohov. Pre lepší prehľad sme pre vás pripravili základné rozdelenie batohov, ktoré vám pomôže zorientovať sa v širokej ponuke.

Pred kúpou je dôležité zodpovedať si na základné otázky. Na akú primárnu aktivitu batoh potrebujem? A aký objem sa mi zíde?

Batohy podľa využitia

Mestské a školské batohy

Mestské a školské batohy sú menšie batohy s objemom zvyčajne do 10 až 18 litrov. Do takého batohu sa vojdú základné drobnosti nevyhnutné v meste a školské potreby. Hlavne školské a študentské batohy sú špeciálnou kategóriou a majú mnoho priehradiek na učebnice, zošity i desiatu. Tieto batohy majú zvyčajne priehradku alebo dokonca osobitnú komoru na notebook alebo tablet. Túto elektroniku zvykneme v súčasnosti veľmi často prenášať a výrobcovia na to nezabúdajú. Batohy majú buď jednoduchý chrbtový systém, alebo pevný a dobre polstrovaný, ktorý prispieva ku komfortu počas prenosu ťažkých kníh a notebooku.

mestsky-batoh

Bežecké batohy

Bežecké batohy sú malé batôžky, ktoré vďaka spoľahlivému hrudnému a bedrovému pásu starostlivo držia na chrbte pri behu hore kopcom i z kopca. Takého batohy využijete predovšetkým počas dlhých a ultra behov. Na bežné behy ráno alebo večer ich nepotrebujete. Batohy sú kompatibilné s hydrovakom, pretože počas ultra behov potrebujete mať dostatočný prísun vody. Batohy majú minimálny objem, do ktorého sa okrem tekutín zmestia i drobné tyčinky, gély a nevyhnutná bunda, ktorá ochráni pri zmene počasia. Batohy majú jednoduchý chrbtový systém, ktorý je dostatočne priedušný.

Osobitnou kategóriou sú bežecké vesty s minimálnym objemom, ktoré kopírujú tvar tela a počas behu ju takmer necítite. Takéto vesty sú vybavené mnohými vreckami pre perfektnú organizáciu pri uschovaní všetkých drobností, ktoré potrebujete mať stále po ruke.

beh

Cyklistické batohy

Cyklistické batohy sú podobnou kategóriou ako bežecké batohy. Ide o maloobjemové batohy s jednoduchým alebo priedušným chrbtovým systémom. Takéto batohy zvyknú mať hrudné i bedrové popruhy, úchyty na prilbu a prípadne i pláštenku. Samozrejmosťou je príprava na hydrovak. Cyklistické batohy však nájdeme nielen v minimálnych objemoch na kratšie výjazdy ale i v objemoch okolo 20 litrov, keď sa potrebujeme pobaliť i na dlhšie výlety.

bike

Turistické batohy

Pri turistických batohoch je dôležité si uvedomiť či chceme malý batoh na ľahký jednodňový výlet, kedy vieme na tento účel použiť i mestský či cyklistický batoh alebo potrebujeme skutočný turistický batoh.

Na jednodňovú turistiku si vystačíme s menším batohom s objemom do 20 litrov, do ktorého pobalíme náhradné oblečenie, dostatok tekutín i desiatu.

Batohy s objemom 20 – 40 litrov je možné použiť na jednodňový výlet, zimnú turistiku a predovšetkým sú veľmi vhodné na dvojdňové výlety a túry. Tieto batohy sú najuniverzálnejšie na použitie, pretože ponúkajú dosť priestoru počas letnej i zimnej turistiky a pri troche skromnosti do nich pobalíte a na ne prichytíte všetko potrebné i na dvojdňový výlet.

Batohy s objemom 40 – 60 litrov sú vhodné predovšetkým na viacdňovú turistiku alebo treking. Do takto priestranného batohu zbalíte i spacák aby vám nevisel na batohu.

Turistické batohy sú vybavené mnohými prehľadnými vreckami. Batohy majú mnoho úchytov, pomocou ktorých prichytíte turistické palice prípadne cepín a taktiež spacák i karimatku. Hlavne väčšie batohy majú spodný alebo bočný vstup do batohu, pre ľahkú dostupnosť aj v spodných častiach. Príprava na hydrovak je pri turistických batohoch pomerne bežná. Takéto turistické batohy majú kvalitné a dobre vystužené chrbtové systémy, aby sa vám pohodlne nosili, čo sa môže prejaviť i na mierne zvýšenej váhe. Hrudné a bedrové popruhy sú samozrejmosťou.

turisticky-batoh

Expedičné batohy

Expedičné batohy sú naozaj veľké batohy nad 60 litrov, ktoré využijete pri veľkých trekoch a na cestovanie. Tieto batohy majú skutočne veľký objem, ktorý je často možné ešte rozšíriť. Je potrebné myslieť na to, že plne naložený expedičný batoh si vyžaduje veľkú dávku fyzickej kondície. Pevný a kvalitne vystužený chrbtový systém ochráni váš chrbát počas nosenia nákladu a prispieva k pohodlnosti. Mnoho vreciek pomáha udržať prehľadnosť, ktorá je nevyhnutná pri takto veľkom batohu. Batoh môže mať jeden alebo niekoľko vstupov do batohu a mnoho úchytov na palice, cepíny, karimatku, spacák i stan. S takýmto batohom budete pripravený skutočne na akýkoľvek trek.

expedicny-batoh

Lezecké batohy

Lezecké batohy sú osobitnou kategóriou batohov. Majú nízku váhu na úkor menej prepracovaného chrbtového systému. Lezecké batohy sú predovšetkým úzkeho tvaru. Majú úchyty na cepín v prípade použitia na zimné lezenie, bočné úchyty a úchyt na lano, avšak nedisponujú zbytočnými vreckami. Tento batoh má jedno prípadne dve vrecká na drobnosti, avšak hlavnou myšlienkou lezeckých batohov je jedna veľká komora – tzv. vrece, do ktorého postupne pobalíte všetok lezecký materiál. Taktiež je možné ich nájsť v objeme okolo 25 – 35 litrov pre jednodňové lezenie v horách a v objeme nad 50 litrov pre viacdňové výpady do hôr.

lezenie

Skialpové batohy

Skialpové batohy vieme nájsť v minimálnych objemoch do 20 litrov, ktoré slúžia predovšetkým pre rýchlostný skitouring. Batoh má minimálnu hmotnosť a menšie množstvo priestoru na výbavu. Bežne veľký skialpový batoh má objem okolo 25 – 35 litrov a ponúka dostatok priestoru na lavínovú výbavu (lavínovú lopatu a sondu), na skialpové mačky, oblečenie, termosku a je vybavený úchytmi na cepíny. Okrem toho sú na skialpovom batohu nevyhnutné popruhy na lyže a to krížom alebo po stranách, podľa vašej osobnej preferencie. Pri mnohých batohoch myslia výrobcovia i na snowboardistov, preto uchytenie snowboardu taktiež nie je žiaden problém. Každý výrobca ponúka rôzny typ chrbtového systému. Vyskytujú sa pevnejšie chrbtové systémy, ktoré fungujú aj ako ochrana chrbtice v prípade pádu i tie ľahšie a menej vystužené. Váha takýchto batohov sa pohybuje vo veľkej škále, preto je potrebné zvážiť, či preferujete minimálnu váhu alebo nájdete kompromis medzi hmotnosťou a praktickosťou.

skialp

Špeciálne batohy

Detské nosiče

Aby ste svoje malé deti mohli brať do prírody a na dlhšie výlety, na to slúžia detské nosiče. Majú rôznu nosnosť, pevné úchyty aby dieťa nevypadlo a môžu byť vybavené odnímateľnou strieškou či opierkou hlavy pre najmenšie deti. Majú kvalitný a pevný chrbtový systém, čo ocenia rodičia, pre čo najpohodlnejšie nosenie a rozloženie váhy.

nosice

Lavínové batohy

Lavínový batoh je špeciálnym typom skialpového batohu. Obsahuje systém, ktorý v prípade strhnutia lavínou aktivujete. Z batohu vyletia vzduchové vaky, ktoré zväčšia váš objem. Batohy fungujú na systéme v ktorom väčšie častice zostávajú v prúdiacej hmote na povrchu a menšie klesajú ku dnu. Lavínové batohy zvyšujú nádej na prežitie ak sa ocitnete v lavíne. Nevýhodou je vyššia váha batohu, avšak ak sa často pohybujete v lavínovom teréne stáva sa z neho nevyhnutnosť.

lavina

 

Na trhu sa nachádza mnoho výrobcov a ešte viac rôznych modelov, ktoré vám pomotajú hlavu. Ak sa neviete rozhodnúť podľa vzhľadu a funkcií, naložte si batoh na chrbát, lebo len správne sediaci batoh vám prinesie radosť zo všetkých vykonávaných aktivít.

Už ste našli batoh podľa vašich predstáv?

1 Comment

Pingbacks

  1. […] samotného batohu si v takom prípade pobalíte rezervné turistické oblečenie. Odporúčame jedno, maximálne dve […]

Leave a reply