Preskočiť na obsah
Domovská stránka » News » Bike & hike: Popradské pleso

Bike & hike: Popradské pleso

Bike & hike: Popradské pleso

V sérií bike & hike vám prinášame jedinečné možnosti ako čiastočne využiť bicykel pri plánovaní svojich túr vo Vysokých Tatrách. Ako ďalšiu trasu vám chceme predstaviť Popradské pleso a možnosti, ktoré ponúka.

Bike: Popradské pleso

Začiatok trasy je na zastávke električky Popradské Pleso. Tu nasadneme na bicykel a vyrazíme asfaltovou cestou k Popradskému plesu, ktoré sa nachádza v nadmorskej výške 1 510 m. Čaká na nás symbolická vzdialenosť 4,3 km so stúpaním cca 290 m. Trasa vedie po krásnom asfaltovom povrchu, ktorý na Slovensku nájdeme len zriedkavo. Na začiatku trasy sa nachádza strmšie stúpanie, ktoré keď zvládnete tak sa terén mierne položí a výšľap bude menej náročný.

 

Popradské pleso
Popradské pleso

Pri Popradskom plese sa nachádza Horský hotel Popradské pleso a Majláthova chata kde sa môžeme občerstviť i uzamknúť bicykel, pretože hory čakajú. Východzie miesto Popradské pleso ponúka skutočne množstvo tipov na túru.

Majláthova chata
Majláthova chata

Hike 1: Ostrva

Kam teraz? Nasledovať budeme červenú turistickú značku a čaká nás parádne trojkilometrové stúpanie po serpentínach. Stúpanie si zaručene užijete. Na vrchole Ostrvy, ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 1 9874 m n. m., však budete odmenený krásnym výhľadom. Ide o nižší a menej výrazný tatranský vrchol, ktorý je však mimoriadne obľúbený kvôli výhľadom a blízkosti. Návrat je po rovnakej trase.

Pohľad z Ostrvy na Tupú.
Pohľad z Ostrvy na Tupú.

Stúpanie: 456 m

Klesanie: 456 m

Vzdialenosť: 6 km

Čas: 2:15

Hike 2: Kôprovský štít

Druhá možnosť je nasledovať modrú turistickú značku a vyjsť na Kôprovský štít, ktorý sa nachádza vo výške 2 363 m n. m. Zažijeme postupné stúpanie okolo rázcestia nad Žabím potokom. Mierime na Veľké Hincovo pleso, ktoré je najväčšie a najhlbšie pleso na slovenskej strane Vysokých Tatier.

Veľké Hincovo pleso
Veľké Hincovo pleso

Odtiaľ nás bude čakať výstup na Vyšné Kôprovské sedlo, ktoré je i rázcestím. Tu pozor!

Pohľad z Vyšného Kôprovského sedla na Kôprovský štít.
Pohľad z Vyšného Kôprovského sedla na Kôprovský štít.

Zmeníme farbu turistickej značky za červenú a smerujeme na vrchol. Vrchol nie je rozložitý a je mierne exponovaný.

Výhľad z Kôprovského štítu.
Výhľad z Kôprovského štítu.

Stúpanie: 913 m

Klesanie: 913 m

Vzdialenosť: 11,2 km

Čas: 5:15

Hike 3: Rysy

Stále nekončíme. Môžeme vyjsť i na turisticky mimoriadne atraktívne a obľúbené Rysy s nadmorskou výškou 2 499 m n. m. Začneme po modrej turistickej značke. Rovnako akoby sme šli na Kôprovský štít. Avšak pri rázcestí nad Žabím potokom zmeníme farbu na červenú. Odtiaľ nás čaká už len stúpanie. Budeme prechádzať úsekom na ktorom sa nachádzajú technické zabezpečovacie pomôcky (napr. reťaze a kramle). Nepodceňujte terén.

Reťaze a kramle cestou na Rysy vyvolávajú miestami zápchy.
Reťaze a kramle cestou na Rysy vyvolávajú miestami zápchy.

Následne budeme míňať Chatu pod Rysmi, kde sa vieme občerstviť i skryť pred prípadným nepriaznivým počasím. Táto chata je najvyššie položená vysokohorská chata vo Vysokých Tatrách.

Chata Pod Rysmi.
Chata Pod Rysmi.

Odtiaľ smerujeme do sedla Váha a potom nás čaká posledný úsek na vrchol, kde budeme odmenený krásnym výhľadom (ak s nami bude počasie spolupracovať).

Rysy
Rysy

Stúpanie: 1 061 m

Klesanie: 1 061 m

Vzdialenosť: 12 km

Čas: 5:50

Návrat

Zostupová trasa vo všetkých troch prípadoch vedie po rovnakej trase ako výstup, tak ak vás neprekvapí náhla zmena počasia a zhoršená viditeľnosť (napr. hmla) nemáte kam zablúdiť. Na Popradskom plese si nezabudnite vyzdvihnúť bicykel a užiť si skutočne príjemný zjazd. Dávajte však pozor na prípadné protiidúce autá a peších turistov, ktorých tu býva naozaj veľa.

Čo si pribaliť?

Na cyklistiku: bicykel, cyklistická prilba, voda, zámok na bicykel

Na túru: pevná turistická obuv, nepremokavá bunda, turistické paličky, občerstvenie, voda, poistenie do hôr

A potom už len vyraziť!

Poznámka: A čo ak si chcete vyskúšať jedinečnú možnosť bike & hike a nemáte so sebou vlastný bicykel? Nemusíte sa obávať. Vo Vysokých Tatrách si môžete požičať horský bicykel alebo dokonca elektrobicykel. Využiť môžete napr. naše požičovne na Štrbskom plese, v Hornom Smokovci, Starom Smokovci či v Tatranskej Lomnici.

Foto: archív + pixabay.com

1 názor na “Bike & hike: Popradské pleso”

  1. Pingback: Na bicykli, lezenie v Galérii Ostrvy - Galfy

Pridaj komentár