Preskočiť na obsah
Domovská stránka » News » Bike & hike: Sliezsky dom

Bike & hike: Sliezsky dom

Bike & hike: Sliezsky dom

V sérií bike & hike vám prinesieme jedinečné možnosti ako čiastočne využiť bicykel pri plánovaní svojich túr vo Vysokých Tatrách. Ako prvú trasu vám predstavíme Sliezsky dom a možnosti, ktoré ponúka.

V Tatrách sa v poslednom období intenzívne rozrastá podiel cyklistov. Či už za to môžu lepšie bicykle, dobrá fyzická kondícia návštevníkov alebo elektrobicykle, o tom môžeme iba polemizovať. Ak však navštívite Vysoké Tatry a chcete si vyskúšať jedinečnú možnosť bike & hike a nemáte so sebou vlastný bicykel, je veľmi jednoduché si v Tatrách požičať horský bicykel alebo dokonca elektrobicykel. Využiť môžete napr. naše požičovne na Štrbskom plese, v Hornom Smokovci, Starom Smokovci a v Tatranskej Lomnici.

Bike: Sliezsky dom

Začiatok trasy je v Tatranskej Polianke odkiaľ vedie asfaltová cesta na Sliezsky dom, ktorý sa nachádza v nadmorskej výške 1 670 m. Dĺžka trasy je takmer 7 km a čaká na vás prevýšenie 670 m. Podľa tempa trvá výšľap hodinu a pol až dve hodiny. Ide o skutočne náročné stúpanie na celej trase. Ide o druhé najvyššie miesto na Slovensku kam viete prísť na bicykli, hneď po Kráľovej holi. Preto je dôležité skutočne zvážiť svoje možnosti. Terén je však viac ako priateľský. Prvá polovica cesty vedie po peknom asfalte, zatiaľ čo v druhej polovici cesty je kvalita asfaltu miestami dosť zhoršená. Pre menej fyzicky zdatných odporúčame zvážiť tento výšľap alebo využiť elektrobicykel. Ak sa však na to podujmete odmenou pre vás bude úchvatný výhľad na Velické pleso a okolité štíty (Gerlach či Granátová stena).

bike-hike-sliezsky-dom-bike
Velické pleso, v pozadí Velický vodopád

To však nie je koniec. Odporúčame bicykle uzamknúť a začať turistikovať.

Hike: Východná Vysoká

Hory čakajú. I stúpanie. Čaká na vás stúpanie 760 metrov na 4 kilometroch. Trvať by vám to malo cca 2:35. Cestou prejdete okolo Velického plesa, neďaleko ktorého je Velický vodopád. Obídete ho po zelenej turistickej značke popod skalný útvar tzv. Večný dážď z ktorého ako názov napovedá stále viac či menej kvapká voda.

Výhľad na Sliezsky dom.
Výhľad na Sliezsky dom.

Tu sa dostaneme na zakvitnutú Kvetnicu. Odtiaľ pokračujeme vyššie a obídeme Dlhé pleso.

Následne na vás čaká stúpanie priamo pod Poľský hrebeň, ktorý je rázcestím. Tu vedie exponovanejší terén a niekoľko fixných reťazí. Poľský hrebeň ponúka výhľad na Zamrznuté pleso.

Zamrznuté pleso
Zamrznuté pleso z Poľského hrebeňa.

Odtiaľ vás čaká ešte strmý výstup po žltej turistickej značke na Východnú Vysokú, ktorá sa nachádza vo výške 2 428 m n. m.

Pohľad na Východnú Vysokú z Poľského hrebeňa.
Pohľad na Východnú Vysokú z Poľského hrebeňa.

Ak to všetko zvládnete pripravený bude pre vás krásny výhľad.

Výhľad z Východnej Vysokej do Veľkej Studenej doliny.
Výhľad z Východnej Vysokej do Veľkej Studenej doliny.

Návrat

Zostup vedie po rovnakej trase ako výstup, tak ak vás neprekvapí náhla zmena počasia a zhoršená viditeľnosť (napr. hmla) nemáte kam zablúdiť.

Zostup okolo Dlhého plesa.
Zostup okolo Dlhého plesa.

Na Sliezskom dome nezabudnite vyzdvihnúť bicykel a užiť si skutočne parádny zjazd. Dávajte však pozor výtlky a na protiidúce autá.

Čo si pribaliť?

Na cyklistiku: bicykel, cyklistická prilba, voda, zámok na bicykel

Na túru: pevná turistická obuv, nepremokavá bunda, turistické paličky, občerstvenie, voda, poistenie do hôr

Štatistika

Stúpanie: 1 430 m

Klesanie: 1 430 m

Čas turistiky: 4:20

Čas bicyklovania: cca 1:30 – 2:30 hod.

Pridaj komentár