Preskočiť na obsah
Domovská stránka » News » ZAŽI HORY S NAMI 2: DOSTUPNÁ A NAJČAROVNEJŠIA CHATA UKRYTÁ POD NAJMAJESTÁTNEJŠOU STENOU

ZAŽI HORY S NAMI 2: DOSTUPNÁ A NAJČAROVNEJŠIA CHATA UKRYTÁ POD NAJMAJESTÁTNEJŠOU STENOU

ZAŽI HORY S NAMI 2: DOSTUPNÁ A NAJČAROVNEJŠIA CHATA UKRYTÁ POD NAJMAJESTÁTNEJŠOU STENOU

Vo Vysokých Tatrách máme niekoľko vysokohorských chát, jedna z nich je však ukrytá pod obrovskou stenou, ponúka nádherné výhľady do okolitých dolín a zároveň je ľahko prístupná každému turistovi v lete i v zime.

Chata pri Zelenom plese

Často dostávame otázky, kam odporúčame ísť na výlet turistom, ktorý nemajú so zimnou turistikou veľa skúsenosti. Vždy je potrebné zvážiť snehové podmienky a množstvo čerstvého snehu. O podmienkach sa informujte priamo na horskej záchrannej službe, kde sa dozviete i prípadné lavínové nebezpečenstvo. Ak avšak nie je práve po veternej a snehovej víchrici, je najväčšia pravdepodobnosť, že chodník bude prešliapaný a vy sa môžete vydať na túru. A kam? K jednej z najčarovnejších chát, ktorá sa nachádza pri Zelenom plese. Voláme ju Chata pri Zelenom plese, niekedy nazývaná aj Brnčalova chata.

Ako sa tam dostaneme?

Túra začína na autobusovej zastávke Biela voda, kde sa nachádza aj odstavné parkovisko, kde môžeme nechať auto. Následne sa po žltej turistickej trase vydáme smerom ku Tatrám. Už po niekoľkých stovkách metrov sa nám v prípade pekného počasia ukáže Lomnický štít s celou svojou majestátnosťou. Tu už začíname stúpať.

lomnicky-stit-biela-voda-1

Cestou míňame rázcestie nad Matliarmi, kde sa nachádza malá lavička pre prípadné prvé občerstvenie. Ak však vydržíme, nasleduje prudšie stúpanie a pomaly sa dostaneme k Šalviovému prameňu. Poniže neho sa nachádza prístrešok a lavičky pre pohodlné občerstvenie z vlastných zásob. Teraz je čas vybrať z batohu termosku a naliať si teplý čaj. V zime malý domček s vytekajúcim Šalviovým prameňom pravdepodobne pod vrstvou snehu neuvidíme. Nad ním sa nachádza ďalšie rázcestie. Vydáme sa po po žltej značke a prejdeme cez most na druhú stranu potoka. Vchádzame do hustejšieho lesíka. O pár minút na to míňame ďalšie rázcestie uprostred lesa. Nachádzame sa na Kovalčíkovej poľane, kde sa nachádzajú i základy bývalej chaty. V zime sa tu veľmi nebudeme zdržiavať. V tieni medzi stromami je celkom chladno a tak pokračujme vyššie.

chata-pri-zelenom-plese-3

Počas výstupu dvakrát vychádzame z lesa a začínajú sa nám po pravej strane ukazovať Belianske Tatry. Cesta stále vedie lesom. V lete nás chráni pred slnkom a v zime pred prípadným vetrom. Od Kovalčíkovej poľany nás čaká dlhšia cesta bez rázcestí. Pomaly sa nám otvárajú výhľady. Miznúci les a prvá kosodrevina naznačí, že sa dostávame vyššie. Chvíľu na to sa nám otvorí neskutočný výhľad najprv na majestátnu stenu Malého Kežmarského štítu a chvíľu na to do okolitých dolín. Fascinujúca Veľká Zmrzlá dolina, jemnejšia Malá Zmrzlá dolina a krátky pohľad do Červenej doliny nám vyrazia dych.

chata-pri-zelenom-plese-doliny

Pomaly sa približujeme k dolinám, keď v diaľke konečne zbadáme Chatu pri Zelenom plese. Nasledujeme zimné tyčové značenie, ktoré sa mierne odkláňa od letného turistického chodníka. Už ju máme na dosah. Čakajú nás posledné metre. Uprostred zimy v hornej časti doliny nesvieti slnko, a v otvorenej časti môže fúkať vietor, preto teplo chaty oceníme za každých okolností. V chate sa vysušíme, oddýchneme si a keď usúdime, že je správny čas, vydáme sa späť.

chata-pri-zelenom-plese-4

Čo na výlet potrebujeme?

Túra zo zastávky Biela voda priamo na chatu má dĺžku takmer osem kilometrov, kde absolvujeme prevýšenie približne 650 výškových metrov, čo nie je málo. Priemernému začínajúcemu turistovi však táto túra bude trvať do troch hodín.

Ak by sa na chodníku nachádzala vrstva čerstvého snehu túra sa nám môže predĺžiť. Vtedy si so sebou berieme i protisnehové turistické návleky aby sa nám sneh nedostával do topánok a udržali sme si nohy v teple a v suchu. Opačný prípad je veľmi utlačený, priam ľadový a šmykľavý sneh, kedy hrozí riziko pošmyknutia. V tom prípade si pribalíme protišmykové návleky na topánky a prípadne i turistické paličky. Turistické paličky sú užitočným pomocníkom, sú to ďalšie dve nohy, ktoré nám pomáhajú držať stabilitu predovšetkým ak sa šmýka alebo je viac snehu, preto sa netreba hanbiť a vziať si ich so sebou. Samozrejme sa musíme dobre obliecť, ideálne je vrstvenie, vďaka ktorému vieme prispôsobiť množstvo oblečenia podľa aktuálneho počasia a pocitovej teploty.

Čo dodať na záver?

Chata sa nachádza vedľa Zeleného plesa, z jednej strany ju chráni majestátna stena Kežmarského štítu a z druhej strany Jastrabia veža. V zime je pleso prikryté hrubou vrstvou snehu a ľadu, preto budete mať dôvod vrátiť sa tu i v lete.

chata-pri-zelenom-plese-kezmarsky-stit-2

K doline, plesu a okolitým vrcholom sa viaže mnoho legiend, báji i povier. Jednou z nich je povera o junákovi, ktorý chcel z vrcholu Jastrabej veže doniesť svojej deve drahokam – karbunkul. Vyliezol hore, podarilo sa mu ho získať, avšak hory sa zatriasli a zrútil sa s ním do plesa. A odvtedy voda v plese svieti do zelena.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uvedenú túru si vybrala aj hradná pani Beata Laska z Kežmarku, ktorá navštívila Dolinu Zeleného plesa spoločne so študentmi a pedagógmi kežmarského lýcea už v júni roku 1565. Za túto drzosť ju dal hradný pán zamurovať do veže. Odvážny výlet prvej a najznámejšej ženy v Tatrách sa zapísal do histórie. A kedy pôjdete vy?

Naše naj:

  • najpríjemnejší prístup skutočnou prírodou a lesom
  • najbezpečnejšia zimná trasa, ktorá vás dovedie do srdca Tatier
  • nachádza sa pod krídlami najvyššej 900 m majestátnej steny Malého Kežmarského štítu

 

Za Sportcentrum Galfy 

Deny

Gálfy tím Vám v tomto seriály predstavuje Tatry svojím pohľadom. Ukážeme Vám klasické túry, ktoré zvládnu i bežní smrteľníci. V zime okrem iného predstavíme aj najzaujímavejšie či najkrajšie skialpové klasiky. Taktiež si ukážeme najúžasnejšie miesta, na ktoré sa môže vybrať takmer každý. Tešíte sa?

Pridaj komentár