Čím viac nepremokavá bunda tým lepšia.. Naozaj?

Čím viac nepremokavá bunda tým lepšia.. Naozaj?
7. júna 2019 maja
bunda dynafit

Viete, prečo nepremokavá bunda s vyšším vodným stĺpcom nemusí vždy znamenať lepšiu voľbu? Ako si správne vybrať, aby vás počasie v horách neprekvapilo? Hovorí vám niečo goretex, podlepené švy, či DWR úprava? Výrazy, s ktorými sa pri výbere oblečenia na jar určite stretnete. Pozrime sa na ne spolu.

Na čo sú dobré všetky tie vrstvy?

Základom úspechu je vrstvenie, a to nielen preto, že jednu z vrstiev môžete podľa potreby pridať alebo odobrať. Vrstvenie prepúšťa vyparovanie, ku ktorému dochádza, keď sa potíte a umožňuje výmenu vzduchu medzi jednotlivými vrstvami. Okrem toho zabezpečuje pohodlie a dobrý pohyb.

  • prvú vrstvu tvorí funkčné prádlo, ktoré pomocou špeciálnych vlákien odvádza vlhkosť od tela
  • druhá vrstva je termoizolačná a má vás ochrániť pred chladom z vonku. V prípade priaznivého počasia, (bez snehu, vetra a dažďa), ju môžete použiť aj ako vrchnú vrstvu
  • tretia vrstva je nepremokavá. Chráni pred dažďom a snehom, ale robí to tak prefíkane, že chlad nepustí dnu, ale pot a vlhkosť vypustí von. Nepremokavé bundy musia odolať všetkým vrtochom počasia, preto by ste mali siahnuť po kvalitných materiáloch

Keď nepremokavé bundy, tak poriadne. Alebo nie?

Nepremokavosť sa udáva výškou vodného stĺpca. Ten určuje, aký tlak vody je potrebný k presiaknutiu (pri meraní sa čaká na prvé tri kvapky). Čím je vodný stĺpec vyšší, tým neskôr bunda premokne. Dobre zvážte, ako často a v akých podmienkach bundu využijete. Stĺpec 10 000 – 20 000 mm sa pri nepremokavých bundách vyžaduje najčastejšie.  Takých 20 m sa môže zdať celkom dosť, ale netreba zabúdať na to, že nepremokavosť znižuje záťaž materiálu, ktorá vzniká napríklad pri tlaku popruhov batoha, kľačaní či sedení v mokrom prostredí.

nepremokavá bunda dynafit

Priedušnosť materiálov

Priedušnosť prezradia gramy pary odparenej cez štvorcový meter látky za 24 hodín. S nepremokavosťou úzko súvisí. S pršiplášťom skúsenosti určite máte. Pred dažďom ochráni, ale materiál, z ktorého je vyrobený nedýcha a rýchlo sa pod ním spotíte.

Pri bunde s vysokou priedušnosťou sa tomuto vyhnete, ale samozrejme nie dokonalo. Ak už bunda má akúkoľvek membránu vo všeobecnosti bude platiť rovnica – čím vyššia nepremokavosť materiálu, tým nižšia priedušnosť a naopak. Dôležité je nájsť pre danú aktivitu a počasie ten vhodný pomer, kedy vytiahnuť goráčku a kedy postačí napríklad len DWR úprava na softshell bunde.

Čo nepremokavú bundu tvorí?

Outdoorové nepremokavé bundy vyrobené z minimálne dvoch vrstiev. Na vonkajšej je nanesený tenučký nepremokavý paropriepustný film, ktorý skrýva podšívka. Dva a pol vrstvové majú namiesto podšívky 3D potlač. Ich výhodou je nízka hmotnosť a malý objem, vďaka ktorému bundu zbalíte naozaj kdekoľvek. Pri trojvrstvovej bunde podšívku tvorí extrémne ľahký materiál, ktorý je na predchádzajúci nalepený. Tento materiál je veľmi odolný, ale kým sa s ním pohybovo zladíte, bude to trochu trvať.

goretex membrána zloženie

 

Visačka plná slov. Poznáte ich?

Goretex, membrána, paclite, podlepené švy a mnoho výrazov, ktoré ste si na visačke prečítali, ale nič vám nehovoria? Čo nám chce daný výraz o bunde prezradiť? Pozrime sa na to spolu:

  • membrána – tvoria ju miliardy mikroskopických pórov, ktoré nedovolia ani tej najmenšej kvapke vniknúť dnu, ale vodnú paru von pustia bez najmenších problémov – pretože fyzika – póry membrány sú x-krát menšie ako molekula vody ale zase dostatočne veľké aby nimi prešla molekula vodnej pary
  • gore-tex (GTX) – najznámejší patentovaný materiál (tenká pórovitá membrána), ktorý sa používa hlavne pre outdoorové oblečenie a vybavenie. Bunde zabezpečuje nepromokavosť, vetruvzdornosť a vysokú priedušnosť..pri výbere bundy ale študujte alebo si dajte poradiť, je totiž viac typov a nie je gore-tex ako gore-tex..
  • GTX paclite – materiál s trochu nižšou vodeodolnosťou ale zato veľmi dobrou priedušnosťou, zbaliteľnejší a vhodný na intenzívny pohyb
  • podlepené švy – špeciálna technológia podlepenia švov zakryje všetky drobné dierky po ihle šijacieho stroja, aby nimi neprenikla ani tá najmenšia kvapka vody
  • DWR (Durable Water Repellent) úprava – špeciálna povrchová úprava textílie, ktorá odpudzuje vodu. Tvoria sa na bunde drobné kvapôčky, ktoré stekajú dole? Výsledok kvalitnej DWR úpravy v priamom prenose
  • YKK zipsy – celosvetovo známe zipsy, ktoré sa veľkej obľube tešia najmä pre ich vysokú kvalitu a životnosť
  • RET – odpor, ktorý látka kladie prestupu vodnej pary. Opak priedušnosti. Čím je RET nižší, tým lepšie materiál dýcha

Oblečenie do prírody na jar. Akú bundu si vybrať?

Máte radi kríže v teple? Vyberte si bundu s predĺženým zadným dielom. Pri voľbe vhodnej veľkosti zvážte či pod bundu zvyčajne nosíte hrubšiu druhú vrstvu alebo oceníte ak má bunda skôr priliehavý strih. Zipsy bývajú vodotesné alebo chránené légou, ktoráich ochráni. Stiahnuté rukávy pomôžu lepšie udržať teplo a čo sa kapucne týka, v nepriaznivom počasí je na nezaplatenie.

Kapucňu si prispôsobte. Určite oceníte ak má kapucňa strih s malým šiltom. Má možnosť stiahnutia a nastavenia presne tak, ako potrebujete? Chcete pod ňu skryť aj prilbu? Aj na to pri výbere nepremokavej bundy myslite. Kapucňu nepotrebujete?  Jednoducho ju odzipsujte. Pri odnímateľných kapucniach to nie je žiadny problém.

nepremokavá bunda intersport

Dobre sa o ňu starajte. Bunda vydrží dlhšie

Nepremokavá bunda časom stráca svoje vlastnosti a treba jej trochu pomôcť. Viete ako? Impregnáciou. Impregnačný sprej a špeciálne pracie prášky vám s tým pomôžu. V obchode vám poradia, ako na to.

Držte sa odporúčaní výrobcu a bundy perte ručne alebo v práčke na jemnom programe. Prevráťte ju na ruby a zapnite všetky zipsy a suché zipsy, aby ste bundu pri praní zbytočne nepoškodili. Používajte pracie prostriedky pre pranie membránových odevov a aviváž si odpustite. Nepremokavé bundy ju nepotrebujú. Bundy sa pri praní odporúča neodstreďovať. Ak ich chcete zbaviť vody, použite nižšie otáčky. Pri sušení sa vyhýbajte priamemu slnku.

vodeodolná bunda

0 Comments

Leave a reply