Speed hiking alebo turistikuj inak

Speed hiking alebo turistikuj inak
12. júla 2018 maja

SPEED HIKING ALEBO TURISTIKUJ INAK

Pohybujete sa radi v prírode a chcete si dať trochu do tela? Potom by speed hiking pre vás nemal byť žiadnou neznámou. V uponáhľanom svete, kedy je na outdoorové aktivity čoraz menej času, si tento trend obsadil svoje miesto. Spoznajte s nami jeho výhody a nechajte sa vtiahnuť do svetra rýchleho pohybu, ktorý  vám prinesie viac zážitkov za menej času. A vaša kondička to ocení tiež.

speed-hiking-2

Čo vlastne speed hiking je?

Už samotný význam slov vám veľa napovie: speed – rýchlosť a hiking – turistika. Je to vlastne  kombinácia pohybu medzi klasickou turistikou a trailovým behom. Základom je zvoliť si vhodné tempo a vybranú trasu prejsť svižne s minimom potrebného vybavenia. Ušetrený čas už potom môžete využiť tak, ako vám vyhovuje – máte priestor venovať sa počas dňa iným aktivitám a povinnostiam, alebo, čo je zaujímavé hlavne pre vytrvalých a športovo založených, dostať sa ešte ďalej – tak ďaleko ako to len ide.

Čo mi speed hiking dá?

Speed hiking kombinuje výhody turistiky ako zdroja zážitkov a behu ako nástroja na tréning pre zlepšenie kondície. Jednoducho povedané, vďaka rýchlosti budete vidieť viac. Väčšia vzdialenosť – viac nádherných výhľadov, viac prekonaných prekážok, viac nastúpaných metrov. Speed hiking tiež znamená pohyb v prírode – vymeníte pohľady na steny  v posilňovni alebo telocvični za outdoorové scenérie a vrátite sa k prirodzenému prostrediu človeka – prírode. Vaša postava sa vám určite poďakuje – kondícia porastie, kilogramy pôjdu nadol, zlepší sa koordinácia pohybov. Hlavná výhoda speed hikingu oproti behu je v tom, že je podstatne šetrnejší pre kĺby, ktoré sú pri tomto type aktivity menej namáhane.

speed-hiking-3

Ako na to?

Základom speed hikingu je ľahkosť. Ak sa oblečiete ako lyžovačku a batoh si nabalíte na dva dni stanovania, váš rýchly pohyb pravdepodobne skončí po prvom kilometri .  Je obrovský rozdiel snažiť sa uháňať s vetrom vo vlasoch s dvadsaťkilogramovou ozrutou na chrbte a ľahučkým batôžkom s tekutinami,  občerstvením a malou bundou pre prípad dažďa. Je samozrejmé, že potrebné vybavenie závisí od predpokladanej dĺžky túry. Nároční speedhikeri si určite na päťdesiatkilometrovú trasu nezoberú jedinú proteínovú tyčinku a dva deci minerálky. Stačí sa riadiť jednoduchým pravidlom a vziať si iba také vybavenie, ktoré je skutočne nevyhnutné. Ponúkame vám krátky prehľad toho, čo budete potrebovať

Obuv

Výber správnych topánok je naozaj kľúčový – sú vašim spojením s zemou, musia vás podržať na rôznych povrchoch a zabezpečiť komfort a tlmenie nárazov, ktoré sú v teréne intenzívnejšie a častejšie. Na rozdiel od turistiky sa používa takmer výhradne nízka obuv. Pre tento typ aktivity má množstvo výhod  – je podstatne ľahšia ako klasické turistické vibramky, umožňuje prirodzenejší a menej namáhavý pohyb chodidiel.  Zdvíhaním nižšej hmotnosti počas krokov v ľahkej obuvi ušetríte obrovské množstvo energie. Výberu vhodnej obuvi venujte dostatočné množstvo času, je dôležité aby vám perfektne sedela na chodidle. Treba sa prispôsobiť aj typu terénu, v ktorom sa budete prevažne nachádzať. Pri pohybe po lesoch, lúkach a nízkych pohoriach si určite bez problémov vystačíte aj s trailovou obuvou určenou. Príkladom takejto obuvi je Dynafit Alpine Pro/Dynafit Alpine Pro W. Potom záleží už len na vašich skúsenostiach a odolnosti do akého náročného prostredia sa s takouto obuvou vyberiete. Jej nespornou výhodou je minimálna hmotnosť.

oblecenie-upravenyPre väčší pocit istoty však môžete siahnuť po o niečo ťažších, ale masívnejších topánkach akými sú Salewa Wildfire/Salewa Wildfire W. Hmotnosť síce porastie, ale takáto obuv vám prinesie pocit stability aj na skalnatých chodníkoch na horách. Ak už z akéhokoľvek dôvodu nechcete používať nízku obuv, mame dobré správy. Ani pre vás nie sú dvere speed hikingu zatvorené. V tomto prípade sa však určite obzerajte po čo najviac odľahčených technických modeloch vysokej členkovej obuvi.

topa-upraveny

Nemenej dôležitý parameter pre nájdenie ideálneho kandidáta je tiež ročné obdobie a počasie. Všeobecne sa dá povedať, že od obuvi budete vyžadovať maximálnu priedušnosť, ktorú vodeodolné membrány znižujú. Ak však patrite medzi odolných jedincov, ktorých neodradí ľahký dážď, alebo si radi vybehnete na chodníky aj v mesiacoch so snehovou pokrývkou, zvoľte obuv s goretexovou membránou. Tá sa postará, aby vaše nohy ostali dlhšie v suchu a pohodlí.

Oblečenie

Pri oblečení, ktoré je vhodné na speed hiking to nie je ani zďaleka také komplikované ako by sa mohlo zdať. Akékoľvek funkčné oblečenie v podstate splní svoju úlohu. Podstatný rozdiel oproti bežnej turistike je však v tom, že zvýšením intenzity pohybu sa telo zahrieva rýchlejšie a tak pre pocit tepla budete potrebovať menej vrstiev priedušnejšieho materiálu. Vyššia teplota tiež urýchľuje odparovanie potu, preto si vystačíte aj bez batoha naplneného po okraj náhradným oblečením. Základom je správne zvolená prvá vrstva termoprádla, či už si vyberiete merino vlnu (OrtovoxIcebreaker) alebo technické materiály. V chladnejšom počasí budete potrebovať aj teplejšiu druhú vrstvu v podobe mikiny alebo ľahkej softshellovej bundy. Pri dlhších vzdialenostiach netreba zanedbať prípadné zmeny počasia. Vtedy je výborne mať v batohu čo najľahšiu nepremokavú membránovú bundu (Dynafit Transalper Light 3L/Montura Energy Star W), ktorá zvládne dážď, vietor aj sneženie.

Batoh

Mnoho ľudí berie pekne zbalený batoh pohybujúci sa ladne na chrbte ako symbol turistiky. Určite však viete, aké to je snažiť sa behať z plným batohom na chrbte. Ten poskakuje hore a dole, znižuje stabilitu a poriadne obmedzuje prirodzený pohyb. A práve preto je potrebné byť pri výbere batohu pre speed hiking absolútny minimalista. Čim menší batoh, tým lepšie. Malý batoh znamená aj lepšie odvetraný chrbát a menej potu. Treba však brať do úvahy kam a na ako dlho sa chystáme a potrebné veci mať vždy so sebou  – dostatok tekutín, niečo na zakusnutie, drobnosti, akými sú doklady a peniaze, kľúče…  Skvelými príkladmi batohov na kratšie túry sú batohy Salewa Ultra Train. Pre fajnšmekrov sú zaujímavé bežecké batohy Dynafit Enduro. Spoločným menovateľom týchto batohov je precízne vypracovanie detailov a doplnkov – čo nie je skutočne potrebné na nich nenájdete. A váš chrbát sa vám za tento prístup odvďačí.

batoh-upraveny

Strava a doplnky

O tom, čo jest a piť pri turistike, behu a horských aktivitách by si dali popísať celé kapitoly. Dodržiavať pitný režim pri fyzicky náročných aktivitách je základom úspechu. Nepodceňujte preto aspoň minimálne množstvo tekutín, ktoré počas speed hikingu prijímate. Nápoj vo vašom batohu bude pravdepodobne položkou s najvyššou hmotnosťou, inak to však nejde. Vhodné je pripravovať si nápoje so zvýšeným obsahom minerálov, ktoré sa z tela hlavne pri vysokých teplotách rýchlo strácajú. Čo sa týka stravy, vyhľadávajte potraviny s vysokou energetickou hodnotou určené na šport – aj v malom objeme obsahujú všetko potrebne na nakopnutie, keď vám budú dochádzať sily.

Nechali ste sa nahovoriť?

V prírode rýchlo, ľahko a ďaleko – vidieť toho omnoho viac, mat radosť z pohybu na čerstvom vzduchu a naplno využiť to málo voľného času, ktorý v dnešnej dobe ostáva. To je speed hiking v kocke. Vyskúšajte, neoľutujete.

0 Comments

Leave a reply