Preskočiť na obsah
Domovská stránka » News » ZAŽI HORY S NAMI 3: NAJZNÁMEJŠIA SKIALPOVÁ KLASIKA

ZAŽI HORY S NAMI 3: NAJZNÁMEJŠIA SKIALPOVÁ KLASIKA

ZAŽI HORY S NAMI 3: NAJZNÁMEJŠIA SKIALPOVÁ KLASIKA

Najznámejšou skialpovou klasikou je prechod z Veľkej Studenej doliny cez Priečne sedlo do Malej Studenej doliny. Prípadne naopak. Sedlo má nadmorskú výšku 2 352 m n. m. a nachádza sa medzi Širokou vežou a Priečnou vežičkou. Cez sedlo v lete vedie žltá turistická značka, ktorú pravdepodobne v zime pod vrstvou snehu neuvidíme. My sa na túto túru pozrieme na lyžiach v smere z Veľkej Studenej doliny do Malej Studenej doliny. Ak zvolíme dlhší okruh a pár zachádzok vieme sa zastaviť na dvoch príjemných a krásnych tatranských chatách, kde sa vieme občerstviť.

Ale pekne od začiatku…

Priecne-sedlo-nastup
Výstup na Hrebienok

Začíname v Starom Smokovci a vystúpime na Hrebienok. Ak máme šťastie na dobrú zimu, tak nástup na Hrebienok bude vysnežený a vieme si obuť lyže už v Smokovci. Ak zima začína, ak sa blíži k jari alebo ak nemáme šťastie na dobrú zimu a nástup nie je vysnežený máme dve možnosti. Buď vyklopkať v lyžiarkach na Hrebienok alebo tí pohodlnejší a neskúpi môžu využiť služby pozemnej lanovky.

Veľká Studená dolina

Míňame Hrebienok, obďaleč i Rainerovu útulňu a po turisticky značenom chodníku mierime do Veľkej Studenej doliny na Zbojnícku chatu. Cestou súvisle ale len jemne stúpame najprv lesom, potom kosodrevinou, kde sa nám postupne otvárajú výhľady. Po ľavej strane nás chráni masív Slavkovského štítu a jeho žľaby i ľady. Keď sa kosodrevina uvoľní stúpame o niečo strmšie. Tyčové značenie nás spoľahlivo naviguje. Prechádzame zúžením, ktoré sa nazýva Brána. Tu existujú dve varianty ako pokračovať ďalej. Je možné vynechať Zbojnícku chatu a ísť rovno tzv. Generálom hore. Druhou možnosťou, ktorú volíme, je pokračovať po turistickom značení a odbočiť od Brány doľava.

Zbojnícka chata

Priecne-sedlo-Zbojnicka-chata-4
Zbojnícka chata

Absolvujeme jeden väčší výšvih a krátky traverz, kedy konečne zbadáme Zbojnícku chatu. Na Zbojníčke oceníme občerstvenie i teplý čaj, ak si nenesieme svoj vlastný v termoske. V prípade, že nám počasie praje, po ľahšom občerstvení sa vydáme ďalej.

Lúčime sa so Zbojníčkou, obídeme Zbojnícku kopu a urobíme dlhý ale veľmi zaujímavý a dlhý traverz popod Javorový štít. Pod nami je tzv. Generál, skratka, ktorú sme nevyužili. V traverze dávame pozor, aby sa nám nešmykli lyže, v takýchto prípadoch vieme oceniť mačky na lyže tzv. haršajzne.

priecne-sedlo-traverz-javorovy-stit-
Masív Javorového štítu

Nový svet

Absolvujeme dlhý traverz a odkrývajú sa nám panoramatické výhľady do doliny. Na Javorový štít, Ostrý štít, v pozadí na Širokú vežu i Streleckú vežu po pravej strane.

Priecne-sedlo-traverz-pod-zlab-2
Popod Širokú vežu

Opäť výraznejšie stúpame a pomaly sa cez Strelecké polia dostávame k žľabu. Žľab je z tejto strany relatívne krátky. V prípade dobrých snehových podmienok je možné vyjsť takmer do sedla, v prípade tvrdého podkladu je potrebné použiť mačky i cepín. Nesmieme zabudnúť na fakt, že ide o pravý tatranský žľab a o aktuálnej lavínovej situácii sa vždy informujeme na stredisku horskej služby.

Priecne-sedlo-Strelecke-polia-3
Strelecké polia v plnej paráde

Priečne sedlo

Výška 2 352 m n. m. je náš dnešný cieľ. Po krátkej pauze zlepíme pásy a pustíme sa lyžovať. Vrchná časť je dosť strmá a úzka. Samotný žľab na stranu Malej Studenej doliny je dosť úzky a v najstrmšej časti má do 43°. Ak sa na to necítime, je možné zostúpiť pár metrov nižšie, kde sa žľab rozširuje. V prípade naviateho snehu alebo nedostatočného množstva lyžiarskych skúsenosti je jednoduchšie lyžovať späť cez Strelecké polia do Veľkej Studenej doliny. Tam je sklon od 35° do 40°, pričom najvyšší sklon je v prvých metroch.

Priecne-sedlo-pohlad-do-MSD-1
Pohľad z Priečneho sedlo do Malej Studenej doliny

Malá Studená dolina

Ak zlyžujeme do Malej Studenej doliny, môžeme ďalej lyžovať priamo z doliny pod Sedielkom popod Žltú vežu. Druhou možnosťou je urobiť si zachádzku a okúsiť teplo a pohostinnosť Téryho chaty. Tá nám poskytne útočisko i ďalšie občerstvenie, ak sme tak leniví a pohodlní nosiť si jedlo so sebou v batohu. Po adekvátnej pauze je čas lyžovať. Čaká nás Malý a Veľký hang. Oba zvyknú byť vychodené i prelyžované, preto často vyzerajú ako taká menšia zjazdovka. Ak ich však zdoláme, tak technicky najnáročnejšie úseky máme za sebou. I keď lyžovanie pomedzi kosodrevinu a lesom býva často komplikovanejšie než niektoré sedlá.

Priecne-sedlo-Hang-z-teryho-chaty-1
Veľký Hang v Malej Studenej doline

Skoro v cieli

Cestou míňame Zamkovského chatu. Po toľkých zastávkach sa už nezdržujeme a valíme dole. Ak si na výlet vyberiete víkend alebo ideme príliš skoro, dávame pozor na vysoký výskyt turistov na turistickom chodníku. Buďme ohľaduplní. Prejdeme na druhý breh Studeného potoka a z diaľky opäť míňame Rainerovu útulňu. Z posledných síl na lyžiach odpaličkujeme a odstromčekujeme na Hrebienok a odtiaľ sa po starej zjazdovke pustíme dole. Alebo po asfaltke. Alebo lanovkou.

Čo všetko na výlet potrebujeme?

Skialpovú výstroj, cepín, mačky, prípadne i mačky na lyže (tzv. haršajzne), lavínovú výbavu (lopatu, sondu, vyhľadávač, prípadne lavínový batoh).

Naše naj:

  • najznámejšia skialpová klasika
  • krásna celodenná skialpová túra, ktorá spája dve najznámejšie doliny a to Veľkú Studenú a Malú Studenú dolinu
  • najvariabilnejšie možnosti výstupu a zjazdu, vždy existujú skratky i možnosti ako si výlet jemne predĺžiť
  • po ceste míňame najviac horských chát

Za Sportcentrum Galfy 

Deny

Gálfy tím Vám v tomto seriály predstavuje Tatry svojím pohľadom. Ukážeme Vám klasické túry, ktoré zvládnu i bežní smrteľníci. V zime predstavíme aj najzaujímavejšie či najkrajšie skialpové klasiky. Taktiež si ukážeme najúžasnejšie miesta, na ktoré sa môže vybrať takmer každý. Pripravení?

Pridaj komentár